НОВИНИ

Съдът остави в ареста шофьора на тира от катастрофата край Лесово

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 13.10.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Ямболският окръжен съд остави в ареста шофьора на украинския тир, участвал в тежката катастрофа край Лесово.

При инцидента загинаха трима души, а 16 бяха ранени. 50-годишният водач е обвинен в нарушаване на правилата за движение, довело до тежко пътно-транспортно произшествие.

За първи път пред БНТ проговори и собственикът на фирмата, организирала злополучната екскурзия до Одрин.

Катастрофата край Лесово: Версията на собственика на злополучния микробус

Собственикът на фирмата, организирала екскурзията до Турция, изключва възможността загиналият му колега да има вина за катастрофата, тъй като е бил много отговорен шофьор и нямал нито едно нарушение на пътя.

Станчо Димов: Мисля, че не е виновен, защото просто е нямал шанс да оцелее при този дъжд, при тая мъгла, при тоя спрял камион. Просто е нямал шанс да оцелее при тази обстановка.

Според Димов, тежкотоварният камион не е трябвало да бъде на пътното платно.

"Защото е имало хора, които са минали там, остъргали са си калника даже. Чукали са по вратата, опитвали са да го събудят и казват: останахме с впечатление, че никой няма в камиона, явно се е събудил от самия удар...", казва той.

Прокуратурата поиска шофьорът на камиона да остане в ареста, защото събраните до момента доказателства сочат, че има вина за тежката катастрофа.

Милен Божидаров, наблюдаващ прокурор: По делото на този етап обвиняемият не дава обяснения, не посочва по никакъв начин защо и по каква причина се намира на това място в 5:35 ч. сутринта. Ако се е налагало да почива, то трябвало да намери място, където такава почивка да бъде осъществена, за да не пречи на останалите участници в движението.

Съдът реши да остави за постоянно в ареста шофьора на ТИР-а с мотива, че повдигнатото обвинение е особено тежко и съществува възможност той да се укрие. Според защитата обаче, виновни за катастрофата са други.

Светослав Михов - адвокат: Съответните държавни чиновници от Министерството на транспорта и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, включително и местната администрация, които са създали един хаос. Т.е. оставили са един хаос да се саморазвива на ГКПП "Лесово".

Решението на Ямболския окръжен съд може да бъде обжалвано.

Три жертви на тежка катастрофа край Лесово, 16 души са ранени

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донарума пред трансфер в Пари Сен Жармен
Донарума пред трансфер в Пари Сен Жармен
Тир и микробус се удариха на прохода "Хаинбоаз"
Тир и микробус се удариха на прохода "Хаинбоаз"