НОВИНИ

Съдът остави в домашен арест обвиняемия за убийството на бивш полицай в "Лозенец"

обвиняемите убийството бивш полицай лозенец остават ареста
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 27.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд остави под домашен арест Боян Табаков, обвинен в съучастие в убийството на бившия полицай Любомир Иванов. Покушението беше извършено през март миналата година в столичния квартал "Лозенец".

По искане на прокуратурата съдът отмени определението на първоинстанционния съд за изменение на мярка за неотклонение "от домашен арест в гаранция в пари" спрямо обвиняемия, посочват от държавното обвинение.

Действията по разследване на тежкото престъпление са започнали на 25.03.2022 г. Тогава е било установено, че убитият в столичния квартал "Лозенец" е Л.И., бивш служител в отдел "Криминална полиция" на СДВР, напомнят от прокуратурата.

В резултат на извършената процесуална и оперативна дейност от страна на разследващите органи, съвместно със Софийската градска прокуратура, са били задържани и привлечени в качеството на обвиняеми две лица - К.И. и Б.Т. По искане на държавното обвинение спрямо тях са били взети мерки за неотклонение задържане под стража.

Впоследствие по жалбата на защитата на обвиняемия Б.Т. мярката му за неотклонение е била изменена от задържане под стража в домашен арест, а през декември 2022 г. - в гаранция в пари в размер на 5000 лева.

След произнасянето на Софийския апелативен съд по протеста на Софийската градска прокуратура понастоящем обвиняемият Б.Т. остава с мярка за неотклонение „домашен арест“.

По досъдебното производство е установено, че извършителят на убийството е обвиняемият К.И. Той предварително подсигурил пистолет, тренирал стрелба, проучил района на местоживеене на жертвата Л.И. и ежедневните му навици. Освен това съставил план за начина на умъртвяването му, подсигурил лек автомобил за отдалечаване от мястото на извършване на престъпното деяние.

Неговият съучастник – обвиняемият Б.Т., показал и разяснил на К.И. как да стреля с огнестрелно оръжие с конкретен калибър и му съдействал за подсигуряване на автомобил.

Разследването по делото продължава под ръководството на прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое надви Македония ГП за първи успех в контролите
Берое надви Македония ГП за първи успех в контролите
Nexo: Нямаме данъчни задължения
Nexo: Нямаме данъчни задължения