НОВИНИ

Сагата с Пловдивския панаир: Община Пловдив отказа да обжалва съдебно решение

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 25.04.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Община Пловдив отказа да обжалва решението на Окръжния съд, с което на практика Георги Гергов ще придобие 79% от "Пълдин туринвест" - дружеството, чрез което общината и бизнесменът Георги Гергов управляват Международния панаир.

Според запознати с дългогодишния казус така се отваря път за скрита приватизация на дружеството и препродажбата на 350 декара на северния бряг на река Марица.

Сагата с панаира, която има десетилетна история, засега приключва в полза на бизнесмена Георги Гергов. Решението на съда, което се очакваше да бъде обжалвано, отмени частично решение на общинския съвет в Пловдив от декември миналата година.

На 4 април съдът постанови, че увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на Община Варна в изложбения център е напълно законно. А мотивът за това е, че представителят на общината в Общинския съвет е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.

На извънредно общо събрание от есента на 2022 година акциите на Община Варна бяха придобити от "Пълдин туринвест".

Според заместник-кмета на Пловдив Величко Родопски панаирът никога не е бил на пловдивчани, а държавна собственост и за две десетилетия общината не е получила дори стотинка дивидент. Продължаване на съдебните дела пък щяло да коства само разходи. Кметът Здравко Димитров, който е в отпуска, не отговори на нашите обаждания.

Срокът за обжалване на решението на Окръжния съд изтече вчера в 17.00 часа. Кметът Здравко Димитров и юридическият отдел на Община Пловдив обаче не са се възползвали от правото си да внесат жалба пред Апелативния съд.

"Срокът е умишлено неизползван и не е подадена жалба, това аз го наричам едно позорно петно върху управлението - и когато и хлябът, и ножът са в твоите ръце това е абсолютна безстопанственост", заяви Веселина Александрова, общински съветник, ДБ.

Заместник-кметът по финансите Величко Родопски, който управлява общината в момента, каза за БНТ, че юристите са преценили шансовете на общината за спечелване на обжалването като минимални.

"Юристите направиха анализ, дори да обжалваме, може би ще изгубим. Излишни разходи да правим, предполагам, че това ще е мотивът, не знам, може би кметът като дойде той ще каже повече неща", допълни Величко Родопски, заместник-кмет по финансите.

Според общинския съветник от "Демократична България" Веселина Александрова е задължително държавата да използва всички свои механизми, за да възпре едно бъдещо прехвърляне на основния пакет акции от страна на Георги Гергов на друга фирма.

"Господин Гергов няколко пъти казва в медиите и го натъртва, че докато той е собственик на тези акции застрояване там няма да има, няма да се строи. Докато е собственик - това навежда на мисълта, че скоро ще наблюдаваме прехвърляне на акциите от Гергов към някой друг, който ще иска да строи най-вероятно", каза още Веселина Александрова, общински съветник.

Потърсен за коментар по казуса Георги Гергов не отговори на обажданията ни. Вариантите да се спаси международното изложение са Панаирът, който има над 130 години история, да бъде обявен за паметник на културата или държавата да изкупи акциите от Гергов.

Репортери: Нели Ангелова и Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиев: Не е нужно Лудогорец да има такъв съдийски комфорт, в Европа им изиграва лоша шега
Илиев: Не е нужно Лудогорец да има такъв съдийски комфорт, в Европа им изиграва лоша шега
Барселона осигури 1,45 млрд. евро за реконструкция на "Камп Ноу"
Барселона осигури 1,45 млрд. евро за реконструкция на "Камп Ноу"