НОВИНИ

Явор Гечев: България е готова веднага да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 25.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България е готова веднага да вдигне забраната за внос на пшеница и други земеделски продукти от Украйна, ако европейските държави се договорят за общоевропейски мерки.

Това каза в Люксембург министърът на земеделието Явор Гечев, който участва в срещата на земеделските министри от Европейския съюз.

Днес министрите от петте държави и Европейската комисия не успяха да постигнат компромис за общи мерки, но според министър Гечев те могат да станат факт до дни.

Според българския министър наложената забрана от България и от останалите държави е била само временна, очаква се решение на ЕК и на петте засегнати държави.

Проблемите, които остават неразрешени, са свързани със забранителния списък в общоевропейските мерки. Някои държави искат този списък да бъде много по-широк. България настоява в по-късен етап към него да бъдат добавени продукти като мед или сухо мляко.

Полша настоява в този списък да бъдат включени яйцата или пилешкото месо от Украйна.

"Ние казахме, че до 5-и трябва да се вземат спешни мерки, но след 5 юни трябва да се търсят дългосрочни мерки, като ние, 5-те държави, които познаваме по-добре региона, да се включим пряко в тях. България предложи няколко неща - първото е при нормализиране на ситуацията на пазара да можем да сваляме съответните забрани и да пускаме продукция към различните държави и за различни индивидуални култури", заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

Според него различните държави имат различни проблеми.

"При нас примерно е слънчогледът, другаде е царевицата. Нямаме крайно решение. Комисията е подготвила 6 култури, включено е и слънчогледовото олио, констатирани са много големи натоварвания по отношение на европейския пазар, включително и на България. Ние искаме по-гъвкава политика и трайни решения. В България има много големи количества от различни култури, които ние вече на практика не можем да обработим до нова реколта, в случая със слънчогледа, както и трудно ще можем да изнесем всичката реколта по отношение на пшеницата", допълни Явор Гечев.

Европейската комисия готви втори пакет от финансова помощ от 100 милиона евро за 5-те държави, но все още не е ясно каква част от тези пари ще отидат при българските земеделски производители.

Според Явор Гечев те не би трябвало да разчитат толкова на европейските субсидии, а на своя собствен труд. По думите му има солидарност сред останалите държави за това, че държавите от първа линия, сред които е и България, срещат трудности и затова всички се надяват на тези общоевропейски мерки. Гечев добави, че това не поставя под съмнение и общоевропейската помощ за Украйна. Солидарността с Украйна остава неоспорима.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокиран вкъщи: Мъж с ампутиран крак няма пари за протези
Блокиран вкъщи: Мъж с ампутиран крак няма пари за протези
Лудогорец обърна десетима от Черно море и е на победа от финал за Купата на България
Лудогорец обърна десетима от Черно море и е на победа от финал за Купата на България