НОВИНИ

След лидерските разговори - намериха ли допирни точки водещите коалиции?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:15, 25.04.2023
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от втората по големина политическа сила ПП-ДБ да представи проект за кабинет с премиер и министри с втория мандат. Това е необходимо на ГЕРБ, за да вземе партията решение как да действа с първия мандат.

Кирил Петков и Асен Василев определиха предложението като нестандартно. Те ще свикат ръководните органи на коалицията, за да го обсъдят. Борисов обяви и решение как партията ще действа, ако не получи отговор от втората сила в парламента.

Малко повече от година след ареста на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов и Кирил Петков седнаха на една маса за преговори в името на правителство.

"С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите отношения не затруднява каквото и да било, да свършим каквато и да е добра работа и фактът, че сме тук мисля, че е показателен", заяви Борисов.

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" отново повториха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Борисов настоя втората политическа сила да представи отсега кабинет, за да знаят как да подходят, ако първият мандат се провали.

"Г-н Петков казва празен чек или народът "котка в чувал", хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем като си отидем - изпълнителната комисия, ръководните органи на нашите партии, колегите от СДС, да видим какво предлагате - премиер, министри, на базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, какво предлагате", допълни Бойко Борисов.

От новата коалиция определиха предложението като нетрадиционно.

"Специално за първия мандат това, което вие казахте, че очаквате едва ли не ние да предложим преди втория мандат състав на кабинет. Това не е традиционна практика и трябва да се консултираме вътрешно с нашите органи дали такъв подход би бил въобще възможен при условие, че имаме съгласие по политики и второ при условие, че това на вас по някакъв начин ще ви помогне за първия мандат", добави Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"Вие имате избора, ще имате поредица от срещи тази седмица да говорите с другите политически сили, с ДПС, БСП, както и ИТН," Възраждане". Това е изцяло ваше право", заяви Кирил Петков, ПП-ДБ.

"Мога ли да те прекъсна не от неуважение. Решението на нашата изпълнителна комисия - до изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да водим други подобни разговори", подчерта Бойко Борисов.

Борисов поиска да види проектокабинет на ПП-ДБ, от ПП-ДБ обмислят разговор за управленска програма

"Продължаваме Промяната" - "Демократична България" отвърнаха на предложението на ГЕРБ-СДС с друго нетрадиционно предложение - те да изработят управленската програма на бъдещото правителство.

"Трябва да се разработи освен законодателна програма ясна програма управленска, която да казва едно правителство какво трябва да свърши. Обикновено мандатоносителят води този процес, но ако ние трябва да предлагаме под някаква форма състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва ние да водим процеса и по това този кабинет каква програма ще трябва да изпълнява", заяви Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ прие това условие, но повтори, че все пак настояват да видят състав на кабинет, издигнат от втората политическа сила.

"Това означава, че ние изпускаме нашия влак отминава и ние идваме при вас и вие може да ни предложите правителство, което заради личности, ако щете, по никакъв начин не може да приемем и тогава директно отиваме на избори, защото третият мандат няма да се случи", подчерта Борисов.

Днес съпредседателите на "Демократична България" в новата коалиция не взеха думата.

По-късно на среща с парламентарната група, излъчена на живо във Фейсбук, Бойко Борисов подчерта, че с ПП-ДБ остават опоненти и няма промяна в твърдостта между двете партии. Според него все пак може да се намери начин за едно нормално управление, дори за кратко.

"Програма минимум - бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започне отначало. Програма максимум - с разум да се направи добро политическо, експертно правителство. Те експертите са политици, ако е много добър експерт той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство", коментира лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов ПП-ДБ не са готови да отговорят на диалогичността на ГЕРБ. И отново настоя да види имена за кабинет преди връчването на първия мандат.

"Преди връчването на мандата или в деня на връчване на мандата, ние трябва да сме наясно. Или с наш състав на кабинет, или с техен. Ако го няма дотогава, ще предложим наше правителство на малцинството", каза още Бойко Борисов.

Следващата среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" ще е на тема управленска програма и бюджет.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова.

По темата работят: Десислава Маркова и Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Боримиров е новият изпълнителен директор на Левски
Даниел Боримиров е новият изпълнителен директор на Левски
„Лъвовете“ гостуват на Норвегия на старта на третия етап от предварителните квалификации за Евробаскет 2025
„Лъвовете“ гостуват на Норвегия на старта на третия етап от предварителните квалификации за Евробаскет 2025