НОВИНИ

БСП няма да подкрепи проектобюджета на служебното правителство

bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 25.04.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителното бюро на БСП взе решение социалистите да не подкрепят проектобюджета, внесен от служебното правителство. Това обяви на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова.

"В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален. Има необосновани разходи, защото са заложени 10 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е повече от предходни години, а и практиката показва, че не се харчат. Освен това става дума за 10 млрд. само за половин година. Няма и обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Занижени приходи, защото се предвижда отмяна на досегашната практика да се събира 100% дивидент от държавните дружества. Това се променя на 50%, което ощетява бюджета с половин милиард. Антисоциален – защото се допуска най-бедните и уязвимите да понасят най-голямата тежест от кризата", посочи Нинова.

БСП ще настоява за вдигане на минималната работна заплата на 850 лв. от 1 юли, а майчинството за втората година да е равно на минималната заплата.

Снимки: БГНЕС

Според социалистите заложеният дефицит от 6,4% е завишен. По техните сметки е реално да се заложи дефицит от 4 - 4,5%.

"Притискането на дефицита под 3% само и единствено, за да се влезе в еврозоната, не е уместно. Но предложеният дефицит от 6,4% не е реален. Той е завишен с разходи, срещу които не стои обосновка", посочи Нинова.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съставят правителство, БСП ще бъде опозиция на това правителство, каза още председателят на социалистическата партия.

Съветът по финанси към Националния съвет на БСП обсъди предложения от служебното правителство законопроект за Държавен бюджет за 2023 г. Беше направен обстоен анализ на неговите параметри, като бяха взети под сериозно внимание бюджетните практики на държавите членки на ЕС в техните бюджети за текущата година, както и в проектобюджетите им за 2024 г.

Вижте повече във видеото от Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган награди българските спасители, помагали след труса в Турция
Ердоган награди българските спасители, помагали след труса в Турция
Томова не успя да влезе в схемата на турнира в Мадрид, има шанс като „щастлива губеща“
Томова не успя да влезе в схемата на турнира в Мадрид, има шанс като „щастлива губеща“