НОВИНИ

До края на годината ще се увеличи количеството на азерски газ за Източна и Централна Европа

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:06, 25.04.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината ще бъде увеличено количеството природен газ от Азербайджан за Източна и Централна Европа. Това обяви президентът на прикаспийската държава Илхам Алиев, който беше в София по покана на българския държавен глава Румен Радев.

Двамата присъстваха на подписване на меморандум за сътрудничество между България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан. Инициативата е озаглавена "Кръг на солидарността". Според документа ще бъдат доставяни допълнителни количества синьо гориво по вече съществуващата инфраструктура в четирите държави.

България подписва меморандум за сигурността на доставките на газ от Азербайджан

Държавната нефтогазова компания на Азербайджан вече има разрешение за търговия с природен газ на територията на Европейския съюз. Днес от дружеството откриха и своя първи офис в Източна Европа в присъствието на президентите на България Румен Радев и на Азербайджан Илхам Алиев.

Подписаният днес меморандум е важен за четирите европейски страни - България, Румъния, Унгария и Словакия, защото ще позволи те да получават повече природен газ от Азербайджан в рамките на една година.

"Решение в името не само на нашата страна, решение което дава възможност за сигурност на доставките и за диверсификация на целия регион на Централна, Източна и Южна Европа и то най-бързо, най-ефективно и най-евтино", каза Румен Радев.

Президентът на Азербайджан потвърди, че ще увеличи доставките и още до края на тази година ще могат да достигнат количества до Словакия по новия маршрут.

"С подписването днес, ние със сигурност ще изнасяме по-големи количества природен газ до повече страни в Европейския съюз. През миналия юли Азербайджан и Европейската комисия подписахме меморандум, с който се гарантира, че ще удвоим доставките на газ до европейските пазари до 2027 година", каза Илхам Алиев.

В момента България получава около 50% от синьото ги гориво именно от Азербайджан. Страната замени руските доставки. Тази тенденция е валидна и за Европа.

"За рекордно кратко време ние успяхме да заменим в значителна степен руския природен газ, който от началото на годината е под 10% от вноса на ЕС на тръбен газ", каза Кадри Симсън, еврокомисар по енергетиката.

Останалите страни участнички в инициативата също обявиха, че изпълнението на меморандума започва веднага.

"Днес подписваме меморандум от утре операторите започват да работят, защото има много работа, която трябва да бъде свършена до зимата, в момента всичко е наред, но идва зимата", каза Върджил-Даниел Попеско, министър на енергетиката на Румъния.

"Газовият ни оператор и правителството сме готови да осигурим преноса на природен газ от Румъния за Словакия в размер на 5 млрд. кубични метра годишно", каза Петър Сиярто, министър на външните работи и енергетиката на Унгария.

Общият капацитет на съществуващата свободна инфраструктура в България е близо 17 млрд. кубични метра. За да се използва, обаче, трябва и съгласието на Турция, през която преминава азерския газ.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу проекта за строеж на АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Протест срещу проекта за строеж на АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Изготвен е парламентарен правилник за работата на 49-ото НС
Изготвен е парламентарен правилник за работата на 49-ото НС