НОВИНИ

Специално пред БНТ: Посланикът на Дания у нас за новия енергиен мегапроект в Северно море

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 25.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Девет държави от Европа обединяват сили за производството на ток от вятър в Северно море. На церемония в белгийския град Остенде беше подписано амбициозно споразумение за ускоряване на общите действия. Целта е да се ограничи зависимостта от руския газ и да се намали употребата на изкопаеми горива.

Миналата година Белгия, Дания, Германия и Нидерландия предприеха първите стъпки за свързването на ветрогенераторните си паркове в Северно море. Към инициативата сега се присъединяват Люксембург, Франция, Великобритания, Ирландия и Норвегия.

Голямата цел е производството на ток от ветрогенератори да се увеличи повече от 10 пъти.

Как и в какъв срок ще стане това и какво означава за цяла Европа - вижте разговора за "Светът и ние" с посланика на Кралство Дания у нас Йес Ниелсен.

Срещата вчера беше продължение на тази от миналата година, където четири страни - Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, взеха политическо решение да превърнат Северно море в зелената централа на Европа, с помощта на ветроенергията, каза посланикът на Дания в България Н. Пр. Йес Нилсен.

Вчера те потвърдиха този ангажимент. Те се споразумяха за 300 гигавата, достатъчни да захранят 300 милиона домакинства в Европа, добави той.

В Дания преди много години започнахме навлизането на устойчиви енергоизточници. В голяма степен това беше мотивирано от необходимостта да се разделим с минералните горива и да извършим този преход към възобновяеми източници. С руската агресия в Украйна възникна и въпросът за осигуряване сигурността на енергийните източници, подчерта посланик Нилсен.

По думите му възможностите в Северно море са толкова големи, че ще се облагодетелстват и по-далечни от морето страни. Посланикът допълни, че има риск и на сушата, и в морето, затова предприемат контрамерки, за да гарантират енергийната сигурност.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас: Защитата на титлата в Мадрид е малко по-лесна без Джокович и Надал
Алкарас: Защитата на титлата в Мадрид е малко по-лесна без Джокович и Надал
Почина американският певец и актьор Хари Белафонте
Почина американският певец и актьор Хари Белафонте