НОВИНИ

Байдън: Кандидатирам се отново, защото познавам Америка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:27, 25.04.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън ще се бори за втори мандат. Президентът обяви кандидатурата си с видеопослание, разпространено в социалните платформи.

Негов партньор в надпреварата отново ще е Камала Харис. Байдън е на 80 години и е най-възрастният американски държавен глава.

Според проучванията това притеснява дори избирателите, привърженици на собствената му Демократическа партия.

Първите думи на Байдън: "Свободата, личната свобода е фундаментална за нас американците. Няма нищо по-важно, по-свещено" - така започва триминутният клип, с който се кандидатира за втори мандат на изборите през 2024 година.

По думите му борбата за душата на Америка - надсловът на първата му кампания, продължава.

"Кандидатирам се отново, защото познавам Америка. Защото знам, че сме добри и достойни хора. Нека да довършим тази работа" - завършва посланието на Джо Байдън.

Тези 3 минути обаче не са изброяване на успехите на Джо Байдън, а предупреждение за конфликт и опасност, коментира BBC. Клипът започва с щурма на Капитолия от януари 2021 година, следват кадри от протестите срещу забраната на абортите и едва след това се изброяват постиженията на президента.

В редиците на демократите той няма достоен съперник и се очаква да спечели номинацията на партията. Ако победи и завърши и втория си мандат ще бъде на 86 години и ще е най-старият президент в историята на САЩ.

Социологическо проучване на NBC News показва, че 70% от американците не желаят Байдън да се кандидатира отново, 51 на сто сред привържениците на демократите също са против.

"Бих предпочела тази възможност да беше получил някой малко по-млад, със свежи идеи за страната ни", заяви Джемима Хомауу, жител на Вашингтон.

"Харесвам свършеното от Байдън. Но предпочитам да не се беше кандидатирал отново. Аз съм на 72. Той е по-стар от мен. Прекалено е стар за тази работа", коментира Роджър Тилтън, жител на Вашингтон.

Избирателите не са във възторг и от възможно повторение на битката Байдън срещу Тръмп от 2020 година. Екстравагантният милиардер стана първият в историята американски президент с повдигнати обвинения. Но вече започна кампанията си за втори мандат и не закъсня с реакцията си за Байдън. В онлайн послание нарече администрацията на Байдън "провал".

"Можете да вземете петимата най-лоши президенти в американската история, да ги съберете заедно - щетите, които те са причинили, не могат да се сравнят с това, което Джо Байдън причини на нашия народ за кратко време. Дори не е близо!"

В евентуална надпревара между Байдън и Тръмп настоящият президент води с 43% на 38%, показва социологическо проучване на Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НКП на Левски призова да няма ексцесии на "Колежа" по време на двубоя с Ботев Пловдив
НКП на Левски призова да няма ексцесии на "Колежа" по време на двубоя с Ботев Пловдив
Румен Радев участва в конференция "Енергия за зелено бъдеще"
Румен Радев участва в конференция "Енергия за зелено бъдеще"