Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Съпругата на премиера: В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада

от БНТ
10:00, 12.02.2022
10218
Чете се за: 08:52 мин.
Истории
съпругата премиера българия онова усещане хаос свобода канада
Слушай новината

Със заглавие "България има големи очаквания към първата си канадска двойка" канадското издание "National Post" публикува семейната история на премиера Кирил Петков и съпругата му Линда. Самата тя сподели линк от статията на страницата си във Фейсбук.

Освен много личен разказ за живота им заедно, в публикацията могат да се видят и снимки от семейния архив.

Линда МакКензи Петков признава, че за нея България носи усещането за дом повече от Канада.

Родена през 1979 г. в Отава, тя прекарва тийнейджърските си години в Кортни – малък град на остров Ванкувър. Днес държи малка пекарна и живее в София със съпруга си и двете им дъщери. Най-голямата им дъщеря е в университет.

Пред "National Post" Линда разказва, че преди да се запознае с Кирил Петков не е знаела нищо за България.

"Каза ми, че България е на север от Гърция и въпреки това не бях съвсем сигурна. Но тогава никога не съм си и мислела, че ще се преместя тук, така че нямаше значение. Просто го харесах".

Двамата се запознават в края на 90-те в Университета на Британска Колумбия. Той е добър приятел с близначката на Линда. Женят се едва на 20. Първата им дъщеря Ванеса се ражда седмица преди да започне тяхната четвърта година в университета.

След като през пролетта на 2001 г. Петков се дипломира, двамата предприемат 10-седмично пътуване из България с ладата на родителите му.

"Беше нещо като меден месец – както със съпруга ми, така и с държавата“, разказва Линда Петков.

По-късно Кирил Петков започва работа за канадската компания "McCain Foods" в Брюксел. Там Линда завършва последния си семестър и получава диплома по икономика.

Семейството живее две години в белгийската столица, след което Петков е преместен в Торонто. Две години живеят и в Кеймбридж, Масачузетс, където Кирил следва магистратура по бизнес администрация в Харвард, а Линда е научен сътрудник в университета.

Решават да се върнат в България. На Кирил е поверено управлението на първия за страната голям ритейл парк в София. По това време Линда е бременна с втората им дъщеря - Ема, и се връща във Ванкувър за раждането.

"Не се чувствах комфортно да родя в България, така че се преместих при родителите си за два месеца, за да родя“, казва Линда.

Семейството напуска Канада, за да се установи в България, когато Ема е на 5 седмици – веднага след издаването на нейния паспорт.

Най-голямото предизвикателство за Линда и до днес остава българският език - изключително труден за нея.

„През 2007 г. по-голямата част от българите, особено по-възрастните, не говореха английски език. Нямаше и много курсове по български език или учебни ресурси по онова време. В българския се ползва кирилицата, както и в руския. Те имат много повече времена от нас, както и мъжки и женски род, които още бъркам. Правя грешки, но българите оценяват усилията“, разказва тя.

След ритейл парка Кирил Петков основава компанията „ProViotic“, която произвежда първия в света веган пробиотик със съставки от кокиче. Според канадското издание продуктът е препоръчан от Опра Уинфри и Новак Джокович. Бизнесът дава на семейството финансова независимост.

Петков започва да води курсове по икономика в Софийския университет, асоциирани към Харвард.

2012 е годината, в която се ражда третата дъщеря на Линда и Кирил, Ани.

След пристигането си в България, Линда Петкова се занимава с доброволчески дейности, работи за неправителствена организация и онлайн продажби за американска модна компания.

В свободното си време пече безглутенови и здравословни сладкиши. Донякъде ѝ се налага, тъй като има проблеми с щитовидната жлеза заради непоносимост към глутена. Дъщерите ѝ също имат същия проблем. А Ема има диабет.

„Тук нямаше никакво подходящи храни за тях, така че започнах всичко от нулата“, споделя Линда.

Алергична към глутена е и нейната майка. Тя е диетолог и е създала собствен микс от брашно, който ползва за различни печива. По този начин съпругата на премиера има достъп до рецепти за себе си и дъщерите си.

Постепенно приятели започват да я молят да прави торти за рождените дни на децата им. Те я насърчават да отвори собствена сладкарница. Три години и половина по-късно идеята оживява в първата за България сладкарница за безглутенови продукти, съобразена също с кето- и веган-режими на хранене, както и суровоядство. Семейството купува малък магазин за белгийски шоколад и оборудват кухнята така, че Линда да може да прави сладкиши.

Един ден приятелка на Линда я пита защо не се запише за участие в популярно кулинарно риалити. Макар и да не е запозната с българския вариант на предаването, Линда се записва за участие и попада в топ 16 на формата. Отпада на 13-о място заради не добре сготвена паста.

„Беше страшно забавно, защото не го приемах насериозно", припомня си Линда.

„National Post" уточнява, че през 2021 г. Кирил Петков е избран за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев. Затова той трябва да се откаже от канадското си гражданство.

„Гимназията и университета в Британска Колумбия са сред най-милите ми спомени. Тук, разбира се, срещнах Линда. Всеки път, когато си помисля за Канада, имам наистина положителни спомени за ранния си живот и началото на кариерата си... Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми“, казва Петков пред изданието.

Добавя, че отказът от гражданството е бил изборът, който е трябвало да направи, за да се отдаде на желанието да промени държавата, в която живее.

"Невероятно е да мислиш, че 7 милиона души - техният живот може да бъде подобрен от работата ти. Това е невероятна възможност и огромна отговорност", признава Петков.

Той е горд от жена си, която неволно се оказва и политически актив:

"Една жена ми каза. Знаеш ли защо ще гласувам за теб?... Защото видях, че жена ти прави торта със собствените си ръце миналата неделя. Не съм виждала съпруги на министри по този начин."

Линда МакКензи Петков вече е у нас от около 14 г. и чувства България като по-голям дом от Канада.

„Семейството ми липсва, но се чувствам като чужденка, когато се завърна – просто защото начинът на живот там е различен.

В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада. Имам „Амели" - нещо, което едва ли щях да имам в Канада или най-малкото - нямаше да знам как да го имам... Не знам дали щях да имам финансовата възможност или куража да го направя", казва Линда.

Според Петков с пекарната съпругата му е направила промяна в България по нейния си начин, заключва канадското издание.

Снимки: nationalpost.com, Facebook Кирил Петков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров: Случаят във Враца с починалата жена е системна грешка
Стойчо Кацаров: Случаят във Враца с починалата жена е системна грешка
Григор Димитров срещу Томпсън или квалификант в Делрей Бийч
Григор Димитров срещу Томпсън или квалификант в Делрей Бийч