НОВИНИ

Сърбия се готви за предсрочни парламентарни избори

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
21:10, 16.12.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия е в очакване на предсрочни парламентарни и местни избори. 6 млн. и 500 хиляди сърби имат право на глас за 250-местния парламент. Кандидатите са над 2800 от 18 парламентарни листи. Очаква се вотът да премине при висока избирателна активност - над 55%. Изборите са важни и за българската диаспора в западната ни съседка.

Над 2000 кандидати ще се борят за 250 места в сръбския парламент. Залогът на тези избори е дали партията на Александър Вучич ще получи необходимото мнозинство да сформира правителство.

"Това никой не може да го каже със сигурност. Александър Вучич играе по този начин, за да остане колкото се може повече на власт. Всички решения той ги взима, за да удължи периода на своето управление, когато за него е удобно той върви на запад, когато не е, той избира другата страна, тук винаги е и Китай. Тя е като трета възможност. Това е едно странно поведение, което прави с цената да не е нито на запад, нито на изток. Вучич се опитва да играе ролята на Йосиф Броз Тито, но това е неуспешно", каза Сергей Иванов, журналист и граждански активист.

Без съмнение изборите вълнуват и българите в Цариброд - те искат да видят Сърбия изпарена на европейския коловоз.

"Нашата надежда е, че Вучич води Сърбия към ЕС, но с геополитически някое неща, което се случват по света, не е ясно дали сме на крачка от ЕС или още по далеч. Тази шпионска афера бе възприета в Цариброд шеговито. Това са неща за 20 век, а през 21 век не трябва да им се отдава внимание. Сега е модерно да се говори за "дълбоката държава", която влияе както на българите в Сърбия така и на българо-сръбските отношения. За българите в Цариброд това ще остане шега."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец Бургас победи Берое у дома за успех №12 в НБЛ
Черноморец Бургас победи Берое у дома за успех №12 в НБЛ
Монтана 2003 нанесе първа загуба на Берое в баскетболното първенство за жени
Монтана 2003 нанесе първа загуба на Берое в баскетболното първенство за жени