НОВИНИ

Сърбия срещу Германия в спор за световната титла по баскетбол

сърбия германия спор световната титла баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 10.09.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт

Отборите на Сърбия и Германия се изправят един срещу друг в спор за титлата на световното първенство по баскетбол при мъжете. Мачът за златните медали започва в 15:40 ч.

За първи път от 2006 г. насам европейски сблъсък ще определи носителя на златните отличия. Преди 17 години Испания триумфира на финала побеждавайки Гърция.

Сърбия игра финал на световното през 2014 г., когато обаче отстъпи на САЩ. Германия пък достига до тази фаза за първи път в историята си.

Германците се превърнаха в единствения отбор, който не допусна нито едно поражение по пътя към финалния дуел, като записа пет последователни успеха в първите две групови фази, а след това срази Латвия с 81:79 и елиминира големите фаворити от САЩ със 113:111 в епичен полуфинален мач.

Тимът на Сърбия ще играе на втори финал в последните три издания на световни първенства. Воденият от легендарния селекционер Светислав Пешич състав отново достигна до битката за златните медали, въпреки че не можеше да разчита на редица важни играчи като Никола Йокич, Василие Мицич, Никола Калинич, Владимир Лучич и др. Западните ни съседи допуснаха само едно поражение до този момент - със 76:78 от Италия в груповата фаза, но в елиминациите бяха достатъчно убедителни, като първо елиминираха Литва с 87:68, а след това изхвърлиха и Канада с 95:86.

В историята на световните първенства Сърбия и Германия са се изправяли един срещу друг само веднъж, като това се случва в първата фаза на шампионата в Турция през 2010-а. Тогава германците записват сладък успех с 82:81, но така и не успяват да прескочат групата си, докато сърбите излизат от нея начело с актив от 4-1. След този двубой двата тима изиграват още осем двубоя от всякакъв характер, като балансът в тях е 4-3 в полза на Сърбия.

Не по-малко интрига има в мача за бронза, където Канада се изправя срещу САЩ в 11:30 ч. Канадците ще се борят за първия си медал от този форум изобщо, докато американците имат възможност да завършат с пети бронз в историята си. САЩ е абсолютен фаворит в този сблъсък с 21-1 баланс срещу съперника си, а единствената загуба е през 2005 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Ще положим още повече усилия за Париж 2024
Илиана Раева: Ще положим още повече усилия за Париж 2024
Хората от Цалапица отново излизат на протест заради убийството на Митко
Хората от Цалапица отново излизат на протест заради убийството на Митко