НОВИНИ

Илиана Раева: Ще положим още повече усилия за Париж 2024

илиана раева повече години левски тероризиран група маргинали
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 10.09.2023
Чете се за: 18:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира 40-о световно първенство във Валенсия и представянето на българските състезателки на шампионата на планетата в специално интервю за фейсбук страницата на централата.

- Каква е равносметката. Поучително и оздравително ли беше това световно първенство?

- Да, една загуба те кара много да мислиш, да анализираш. Полезна е много. Събрах треньорите и състезателите и в детайли говорихме за нашите недостатъци и за силните страни на съперника, с които ни превъзхождат. Важно е да направим необходимото, за да бъдем още по-силни догодина. В същото време ясно отчетохме един очеваден факт. При безгрешна игра Стилияна Николова щеше да бъде недостижима. Това показва анализът. Пътят на Стили е този, ние няма да го променим, само ще го надградим. Тя е много зрелищна и е любимка не само на публика, но и на съдии. Вярваме, че ще се справи. При Боряна Калейн се налага да усложним още съчетанията. Вече работим в тази посока. Боряна е много атрактивна с нейната индивидуалност. Не само с артистичността си, но и с невероятната чистота и култура на движенията. Нейните форми по време на движенията, всяка част от тялото й показват рутина и класа. Ще сложим още елементи "уау" при нея, за да засилим съчетанията. Ще усложним и трудностите. Ансамбълът е идентичен със Стилияна. Допуснахме груби грешки на обръчи, но заявката ни при безгрешна игра за златен медал беше достижима. Индивидуална грешка на Женина Трашлиева. След смяната на уреда се оказва, че резервният обръч е с по-малък диаметър. Има два размера лицензирани обръчи във ФИГ. Резервният е бил различен от нашите обръчи. С по-малък диаметър. Този по-малък обръч нарушава траекторията на другите два, когато Камелия Петрова изхвърля трите обръча с крак и грешката става огромна. Съчетанието ни беше много променено и подобрено. Гонехме най-висока оценка. Тренирахме много и добрата подготовка се видя на последното контролно в зала "София" преди заминаването. Сбъркахме и не се получи. Лентите за многобоя ги изиграхме и взехме най-висока оценка. Наясно сме какво трябва да променим в работата и в композициите. С Весела Димитрова проведохме дълъг разговор по телефона веднага след състезанието. Предстои ни сериозна работа.

- Нека започнем със световната отборна титла, след точно 30 години България отново е лидер в отборната надпревара. Тази година ни върви да подобряваме и изравняваме успехи след десетилетия. Как българската художествена гимнастика се върна на върха отново?

- Ние работим много. Стремим се да бъдем най-добрите в света. Това е дългогодишен вече процес. Спомням си откъде тръгнахме 2012 година, когато поех федерацията. Направихме огромен скок и прогрес с индивидуалните гимнастички, защото с ансамбъла имахме медали от Световни първенства, дори вече и златен. В индивидуалното нямаме само една силна гимнастичка и не разчитаме само на една, както е при другите. България има отличен отбор от три много силни гимнастички. Това беше и нашата стратегия последните 10 години. Постигнахме тази цел. Ева Брезалиева не отстъпва на Стилияна и Боряна. Поехме риск с участието на три, но вярвахме в тяхната сила и успяхме. В комплект с ансамбъла, наистина вярвахме много, че отборно няма по-силни от нас. Само България имаше реално две потенциални медалистки за многобой. Направихме много добра подготовка и вярвахме в момичетата. Затова си позволихме и лукса да покажем Ева. Стилияна трябваше с три изпълнения да влезе в първата деветка за многобой. Разбира се, че имаше риск за първата деветка само с три, но вярвахме, че тя ще се справи. И тя не само влезе, ами влезе с първи резултат, което не беше изненада при успешна нейна игра. Боряна направи много силни квалификации и финали. Взе с безупречна игра толкова важната за нас олимпийска квота. Игра силно на финалите и заслужи медалите си! След драматичното за нея начало на годината, се върна уверена и търсеща успех. Ансамбълът "възкръсна" след шока от обръчите и успя да се мобилизира за лентите, за да станем световни шампиони. Много важен спечелен психологически момент. Да, цялата година до Валенсия беше повече от успешна. Отборен европейски шампион, отборен световен шампион за девойки, абсолютна европейска шампионка Боряна Калейн. Още златни, сребърни и бронзови медали. Това са фактите. Треньорите, състезателите и екипите им работят много и си поставят високи цели. Спорт е, битка е, понякога може и да не се получи. Важно е да продължиш още по-уверен и търсещ победата. Тежък е спорта ни, но кой спорт е лек. Истината е, че се старая да подсигуря по най-добрия начин треньори и състезатели, за да ги мотивирам и допълнително. Подсигурила съм им допълнително финансиране от спонсори, нещо, което повярвайте ми никак не е лесно в България, колкото и да си добър. Подсигуряваме и допълнително финансово награждаване при добри резултати на състезания, според възможностите ни. Мисля, че това е много важно и много се старая да са доволни и да се чувстват достойно оценени. Те го оценяват. Не, че това е най-важното, но е много важно и аз искам да е на ниво. На фона на българската действителност, благодарение на спонсорите съм се постарала да създам един оазис, в който да бъдат щастливи и да работят много. Разбира се и парите, които получаваме от ММС, но те не са достатъчни за визията, която имам за развитието на спорта ни. Затова трябват и допълнителни средства. Така, че възходът и възраждането ни, са плод на много неща и добре подреден пъзел.

- Вашата оценка за представянето на индивидуалистките Боряна Калейн и Стилияна Николова. След силния старт, който направиха двете и спечелената квота, какво не им достигна за отличия и в многобоя? Ева Брезалиева направи дебют сред най-големите и въпреки грешките, помогна на отбора за световната титла.

- Аз почти отговорих на тези въпроси. Стилияна не успя да се справи с емоциите си. Все още й липсва рутина и опит на толкова голям форум, с толкова трудни и конкурентни съчетания. Едва ли има гимнастичка в историята, която само с едно безгрешно съчетание от четири да стане четвърта в многобоя. И на това безгрешно съчетание, в което не успя да направи три майсторства и два бонуса, да вземе най-висока оценка на състезанието за многобой. И разликата с третата да е хилядни . . . Това казва всичко за Стилияна. Боряна допусна също грешки за многобоя. Ако не беше, тя също щеше да е с медал. Това показва анализът. Тя изигра десет безгрешни съчетания. При нея проблемът е концентрацията на четири уреда в един ден. Ще успеем! Боряна направи огромен скок в психологическо отношение. Тя мина през тежък катарзис, но излезе по-силна, по-уверена и искаща да се докаже на световната сцена. Да, допусна грешки, но всички без Варфоломеев допуснаха. Просто гимнастиката в момента е съвкупност от много сложни за изпълнения компоненти. Трябва много умело треньорите да знаят как да подготвят физически и психически състезателите. Нямате представа, колко промени има в подготовката за физическа издръжливост. Методиките за подготовка се сменят непрекъснато спрямо новите правила. На клубно ниво България изостава с общо физическата подготовка, която изисква съвременната гимнастика и аз не спирам да говоря за това. А това води до травми, липса на качества и куп проблеми, когато дойдат в националния отбор. При подрастващите ОФП трябва да присъства всеки ден в подготовката. Разучаването на трудности от последните години в световната гимнастика също трябва да се разучават в по-ранен етап. Но Треньорската комисия към БФХГ полага също усилия да бъдем в крак със световната гимнастика. Срещам съпротива понякога за тези изисквания, но друг път няма. Знам, че е трудно, но щом другите могат, трябва и ние да можем. Да продължа и с Ева Брезалиева. Тя е много интересен и нестандартен състезател. Това е първото ѝ участие на Световно първенство. Не случайно решихме да я пуснем на такъв голям форум. Да се хвърли в огъня, да почувства отговорността и да се състезава с най-добрите. На Европейското успя и взе сребърен медал на лента. Тук не успя. С моя толкова голям стаж в световната гимнастика като състезател, треньор и президент на БФХГ, вече над 45 години, мога да кажа, че има такива състезания, за които се казва - това не беше нашето състезание. Само, който не е играл, той не е преминал през това.

- Не всяка мисия на Аполо е била успешна, така и това световно първенство не беше успешно за ансамбъла. Какво се "счупи" след изключително добрата подготовка, която направиха и прогреса, който показаха последните дни в България преди да отпътуват?

- Нищо не се счупи. Просто направихме грешки. Тренираха много, направиха много точни корекции, за да сме претенденти за титлата, явно трябва още! В това вярвам аз. Трябва да си видим недостатъците, както и в какво ни превъзхожда съперника. Мисля, че на разбора в София преди дни направихме много полезен анализ. Имаме и грешки. И в подготовката, и в композициите. Ще ги отстраним. Ще работим много и вярвам, че ще успеем. Всички са заредени с много желание за работа. Всяко зло за добро! Просто допуснахме две много груби грешки на обръчи.

- Какво ще трябва да променим, за да бъдем още по-стабилни и безапелационни догодина на Игрите в Париж?

- Ще променим натоварванията, ще направим по-удобни за изпълнения съчетанията, ще направим по-видима артистичността и ще работим върху психическата устойчивост. Не, че досега не сме го правили, но ще положим още повече усилия.

- Втори пореден олимпийски цикъл България ще бъде с пълен отбор на Игрите.

- Да. Щастливи сме. Не съм се съмнявала в Боряна! Не само сме с пълен комплект, но сме и с възможности за успех и при ансамбъла, и при индивидуалното.

- Преди година, малко след световното първенство в София, Вие споделихте, че очаквате "художествената гимнастика да бъде еволюция, драстично увеличаване на географията, невиждана конкуренция до този момент, много апетити за медали". Тази гимнастика ли видяхте във Валенсия?

- Видях нещо, за което съм мечтала винаги и което много ми е липсвало в годините в нашия спорт - видях страхотна конкуренция! Истинска! Надявам се да става и по-голяма. Това е смисълът на спорта. Голямата конкуренция. Усетих адреналин от тази конкуренция. Коя ще издържи, защото пет гимнастички имаха шанс за златен медал. Може би с малко по-малко възможности Атаманов, защото все още я пазят и няма толкова сложни съчетания. Но тя ще бъде равноправен фаворит в Париж. Убедена съм! Беше истинска и красива битка! Видях невероятни ансамбли! Ами, вижте кои стигнаха до финали! Кога е имало такова състезание в историята, с толкова силни гимнастички и отбори, с такива медалисти. Невероятно беше! Спортът ни диша и конкуренцията е жива. Видях много старание от треньори и състезатели. Видях много подготвени участници! Респект към Ноха Абу Шабана! Вярвам, че тя ще продължава да развива в правилна посока спорта. Да, и еволюцията е факт, защото имаше разкошни композиции, и конкуренцията е факт! Беше вълнуващо състезание.

- Да поговорим и за още една Ваша мечта, а именно разширението на базата "Раковски". Докъде стигна?

- Работим, работим за това, но е толкова тромаво всичко, че е отчайващо. Министър Илиев е взел присърце темата с нашата зала и работим. Преди два дни имахме среща при него в тази връзка. Трябва да стане! Амин, дай Боже!

- Направиха се сериозни промени в Наредбата за състезанията от държавния календар. В края на сезона и на държавните първенства, доволна ли сте от това, което показаха клубовете през сезон 2023?

- За една година няма как да се видят резултатите, но такива вече се виждат. Те са много важни! Много, за да не изоставаме. Непрекъснато наблюдавам как се развива в световен мащаб гимнастиката. Ако искаме да сме сред медалистите, трябва много да работим и да бъдем по-адаптивни към промените в подготовка, състезания, композиции. Трябва и да се учим от другите, когато ни превъзхождат в нещо. България трябва да удържа авторитета и силата си, при това препускащо развитие на гимнастиката. Така, че трудно, трудно, но ще трябва да работим адекватно на съвременната гимнастика, иначе просто ще изпаднем от влакчето.

- Няма как да пропуснем и темата с Жулиета Канталупи и нейното напускане от Италия.

Да, още на световното първенство разбрахме, че ще напусне Италия. Аз ѝ звъннах по телефона още там, във Валенсия. Поканих я ѝ казах, че ще има пълната свобода да работи и твори. Казах ѝ, че ще ѝ подсигуря максимални финанси, според нашите възможности, и най-добрите ни треньори. Тя все пак е треньор на световен шампион. Тя ми благодари и ми каза, че парите не са най-важното за нея. Каза, че има и други предложения и ще помисли. Жули е прекрасен треньор и където и да отиде ще бъде на световно ниво, то е ясно. Тя си има своите мотиви да избере къде да предпочете да отиде. България има своите прекрасни треньори с големи възможности. Аз вярвам в тях и "златното" ни бъдеще. А на Жули и желая успех!

- "Вярата е злато". Олимпийската година почти дойде, очертава се да бъде тежка и още по-силна година.

Да. Сигурна съм, че ни очаква една много интересна година. Аз дори очаквам появата на още "звезди" в световен мащаб. Очаквам появата и на девойките от тази година, които в олимпийската година са жени. И българки, и от другите страни. Очаквам силни ансамбли. Конкуренцията ще бъде много голяма и ожесточена. Ние имаме силни можещи гимнастички и треньори. Ще работим много и аз вярвам, че България ще блести ярко през олимпийската година, както на самата Олимпиада в Париж!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модно ревю с кауза и опит за рекорд на Гинес представиха във Видин
Модно ревю с кауза и опит за рекорд на Гинес представиха във Видин
Сърбия срещу Германия в спор за световната титла по баскетбол
Сърбия срещу Германия в спор за световната титла по баскетбол