НОВИНИ

Със 100 000 лв. е глобена фирмата, извършила ремонта на жълтите павета, потвърди кметът Фандъкова

100 000 глоба фирмата извършила ремонта жълтите павета
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:36, 17.01.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Фирмата изпълнител на ремонта на жълтите павета в София е глобена със 100 000 лв. по силата на Закона за недвижимото културно наследство. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред парламентарната комисия по регионална политика.

Столичната община не е платила нито лев от определените 206 000 лева на фирмата, която пренарежда жълтите павета пред сградата на Народното събрание. Фандъкова заяви още, че на изпълнителя няма да се плати за некачествената работа, но е намерено технологично решение за пренареждане на жълтите павета в този участък.

Целта е след пренареждането да не се допусне ново разместване. Няма риск за загуба на средства по проекта, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж", категорична беше тя.

"Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Проектът продължава да се изпълнява и в момента, той е разделен на етапи. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е само в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 000 лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимо културно наследство изпълнителят е глобен със 100 000 лв. за наранени жълти павета, която е в сила".

Фандъкова заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти.

"В момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата, като професорите от Университета по архитектура са разписали и материалите и температурите, при които да се работи. И, разбира се, ще очакваме и решението на Националния институт за културното наследство за новата технология, тъй като те са културна ценност".

Когато са готови, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата.

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков от своя страна отбеляза, че стойността на проекта е над 46 милиона лева, като 41 милиона са отпуснати по оперативната програма. Срокът за изпълнение е удължен до септември 2023 г. Вече са направени две проверки, които са чисто технологични, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в полза на обществото, каза той. Шишков определи като сполучливо решението проектът да бъде разделен на етапи.

Заместник-кметът на София Ангел Джоргов заяви, че очевидно проблем има, но са взети достатъчно проби, включително и от независима лаборатория – както от пътната основа, така и от материалите. Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че ако това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмет, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този договор е 10%, което е нищожно за такъв проект, смята той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Политиците и обществениците от България и РСМ са отговорни за добросъседските отношения
МВнР: Политиците и обществениците от България и РСМ са отговорни за добросъседските отношения
Волейболните ни национали до 20 години си мечтаят за медали с мъжкия отбор
Волейболните ни национали до 20 години си мечтаят за медали с мъжкия отбор