НОВИНИ

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за прекратяване на огъня в Украйна

сащ отхвърлиха предложението путин прекратяване огъня украйна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:17, 13.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Предложението на руския президент Владимир Путин за прекратяване на огъня в Украйна с цел замразяване на войната беше отхвърлено от Съединените щати след контакти между посредници, съобщиха за Ройтерс три руски източника.

Източник от САЩ отрече да е имало какъвто и да е официален контакт и заяви, че Вашингтон няма да участва в разговори, които не включват Украйна.

През 2023 г. Путин е изпратил на Вашингтон публично и частно чрез посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток и други, сигнали, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна, твърдят руските източници.

Путин предлагаше замразяване на конфликта при сегашните линии и не желаеше да отстъпи нито една от украинските територии, контролирани от Русия, но сигналът предлагаше това, което някои в Кремъл виждаха като най-добрия път към някакъв вид мир.

"Контактите с американците не доведоха до нищо", заяви пред Ройтерс високопоставен руски източник, запознат с дискусиите в края на 2023 г. и началото на 2024 г., при условие за анонимност поради деликатността на ситуацията.

Втори руски източник, заяви пред Ройтерс, че американците са казали на Москва чрез посредниците, че няма да обсъждат евентуално прекратяване на огъня без участието на Украйна и затова контактите са завършили с неуспех.

Трети източник, запознат с обсъжданията, заяви: "Всичко се провали с американците." Източникът заяви, че американците не са искали да оказват натиск върху Украйна.

Досега не е съобщавано за обхвата на контактите - и за техния провал.

Това се случва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън от месеци настоява Конгресът да одобри по-голяма помощ за Украйна, но среща съпротива от страна на съюзниците на водещия кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирела Демирева грабна бронз на международен турнир в Словакия
Мирела Демирева грабна бронз на международен турнир в Словакия
Габриел Маринов донесе втора титла на България от европейското по вдигане на тежести в София
Габриел Маринов донесе втора титла на България от европейското по вдигане на тежести в София