НОВИНИ

САЩ полетя към полуфиналите в Париж

Действащите олимпийски шампиони се оказаха прекалено силни за Бразилия

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
00:10, 07.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
сащ полетя полуфиналите париж
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на САЩ се класира с лекота за полуфиналите на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Действащите олимпийски шампиони изнесоха лекция на Бразилия след 122:87 в последния мач от четвъртфиналите. В зала "Берси" американците допуснаха известни колебания за кратко през първото полувреме, но след това огромната им класа се оказа прекалено голяма загадка за състава на Александър Петрович, който в крайна сметка не успя да им се противопостави.

Делегат на двубоя бе Сандра Велчева Хънт. Настроението в редиците на "янките" все пак бе помрачено до някаква степен, тъй като Леброн Джеймс получи удар в окото и не доигра мача. На полуфиналите баскетболистите на Стив Кър ще имат за съперник тима на Сърбия, който стигна до Топ 4 след драматична победа срещу Австралия на четвъртфиналите.

Преобладаващото шеметно темпо и бързите атаки, завършени основно от Стеф Къри, Девин Букър, Джоел Ембийд и Леброн Джеймс, предоставиха възможността на американците властват с пълна сила в началните минути. Бруно Кабокло бе единственият лъч надежда за символичните домакини и не срещна достатъчна подкрепа от своите съотборници. Символичните гости продължиха да играят на високи обороти и в края на първата част се пребориха за разлика от 12 точки.

Вторият период също стартира по вкуса на „янките“, които погледнаха към още по-солидна преднина. Бразилците показаха, че нямат намерение да развяват бялото знаме и геройски редуцираха огромна част от изоставането си чрез Лукас Диас, Марселиньо Уерташ и Жоржиньо де Паула. Последва светкавична реакция от другата страна, като Ембийд и Джеймс влязоха в ролята на обичайните заподозрени, за да могат действащите олимпийски шампиони да се приберат в съблекалнята при 63:36.

В началото на второто полувреме Джру Холидей, Букър, Букър и Джеймс бяха главните действащи лица в шоуто, което Щатите творяха. Въпреки че „кариоките“ се опитаха да отвърнат на удара с помощта на Леонардо Майндъл, Кабокло и де Паула, „кариоките“ бяха далече от истината, а Кевин Дюрант и Антъни Дейвис също се активизира, извеждайки американците с 23 точки напред след 30 минути игра. По този начин финалната десетка се оказа протоколна и двата отбора просто доиграха мача.

Девин Букър влезе в ролята на топреализатор с 18 точки, включително и с 5 успешни шута зад дъгата. Антъни Едуардс го последва със 17 и 5 борби, Джоел Ембийд завърши с 14 и 7 овладени под двата ринга топки, Антъни Дейвис приключи с 13 и 8 овладени под двата ринга топки. Леброн Джеймс има 12 точки и 9 асистенции, Кевин Дюрант отбеляза 11.

Бруно Кабокло регистрира 30 точки и 6 борби за "Селесао". Жоржиньо де Паула финишира с 15 и 8 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Узбекът Муйдинхуджаев и мексиканецът Верде Алварес ще спорят за олимпийската титла в категория до 71 кг в бокса
Узбекът Муйдинхуджаев и мексиканецът Верде Алварес ще спорят за олимпийската титла в категория до 71 кг в бокса
САЩ и Италия достигнаха до полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени
САЩ и Италия достигнаха до полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени