НОВИНИ

САЩ позволиха на съюзниците от НАТО да предоставят изтребители F-16 на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 20.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати позволиха на съюзниците от НАТО да предоставят изтребители F-16 на Украйна. Това стана ясно преди Володомир Зеленски да пристигне в Япония за срещата на лидерите на Г-7.

В същото време на фронта лидерът на руската наемническа групировка Вагнер Евгений Пригожин обяви, че неговите сили са превзели напълно Бахмут.

Киев отрече загубата на града. Увери, че боевете продължават, но призна, че ситуацията е критична. Украинският президент пък продължава дипломатическата си офанзива на срещата на Г-7.

"Вие успяхте!" - така британският премиер Риши Сунак приветства украинския лидер след американското "да" за предоставянето на F-16 на Киев. Президентът Байдън е информирал колегите си, че ще подкрепи общи усилия за обучение на украински пилоти. Съединените щати са отделели още 375 милиона долара военна помощ за Украйна, включително артилерия, боеприпаси и ракетни системи "Хаймарс".

"Говорихме много за бъдещата коалиция за бойни самолети и искам да благодаря на вас и на всички партньори за това решение, за мисиите за обучение, това е наистина, наистина много важно. За нас е много важно да включим в тази формула възможно най-много държави и се радвам, че има много положителни сигнали", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Германският канцлер Олаф Шолц поиска прагматични мерки срещу заобикалянето на санкциите срещу Русия. Великобритания планира да забрани вноса на руски диаманти, мед, алуминий и никел и обяви санкции срещу компании, които обвинява в кражба на украинско зърно.

Лидерите от Г-7 са осигурили необходимата подкрепа за бюджета на Украйна до края на тази и началото на следващата година, се казва в общо заявление.

В поредица от двустранни срещи Володимир Зеленски представи украинската кауза и пред лидерите от така наречения "Глобален Юг".

В разговори с индийския премиер Нарендра Моди той призова Делхи да се присъедини към украинската формула за мир. Двамата разговаряха за първи път лично от началото на войната в Украйна.

"Войната в Украйна е огромна тема за целия свят. Тя въздейства многократно върху земното кълбо, но аз не я свеждам единствено до икономика и политика. За мен проблемът е хуманността и общочовешките ценности", каза още премиерът на Индия Нарендра Моди.

Лидерите от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за спиране на агресията срещу Украйна. Москва определи решенията на Г-7 като насочени към двойно сдържане на Русия и Китай и предупреди, че Западът ще поеме "колосални рискове", ако достави самолети F-16 на Украйна. Китай изрази силно недоволство от заключителното комюнике на срещата в Хирошима.

В него се съдържат упреци към политиката на Пекин в Южнокитайско море и правата на човека. Китайската страна призова японските домакини да не превръщат срещата в "политическо шоу" срещу Китай или за неговото сдържане.

Пекин предупреди, че думи и дела, насочени срещу интересите на Китай ще бъдат посрещнати с твърди и решителни ответни мерки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдбата на руските спортисти - Томас Бах заяви, че се търси решение за Олимпийските игри в Париж
Съдбата на руските спортисти - Томас Бах заяви, че се търси решение за Олимпийските игри в Париж
Интегриран старт на атлетическия турнир "Нови звезди"
Интегриран старт на атлетическия турнир "Нови звезди"