НОВИНИ

САЩ със санкции срещу иранската програма за дронове

сащ санкции иранската програма дронове
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:52, 30.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

САЩ въведоха санкции срещу програмата на Иран по разработване на дронове.

Американското финансово министерство обяви, че под ударите на санкциите ще попаднат двама бригадни генерали от Корпуса на стражите на ислямската революция и две ирански компании. Тяхната собственост в САЩ, ако имат такава, ще бъде замразена и ще им бъде забранен достъп до американските финансови пазари.

Вашингтон обвинява Техеран, че разпалва конфликти в Близкия Изток посредством доставката на дронове в горещи точки.

„Иран и неговите съюзници екстремисти използват дронове за нападения срещу американски войници, срещу нашите партньори и международното корабоплаване. Министерството на финансите ще продължава да привлича към отговорност Иран за неговите безотговорни и насилствени действия“, заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Според него, Техеран доставя дронове на ливанското радикално движение „Хизбула“, на палестинското радикално движение Хамас и на бунтовниците хусити в Йемен. Освен това е доставял дронове в Етиопия, където ескалацията на кризата застрашава стабилността на целия регион.

Новите санкции срещу Иран са въведени няколко дни след като Техеран изрази готовност да възобнови прекъснатите през юни преговори във Виена по ядрената си програма.

В тази връзка говорителят на иранското външно министерство обвини администрацията на Джо Байдън в „противоречиво поведение“. „Като въвежда санкции, Вашингтон изпраща сигнал, който не предизвиква никакво доверие“, подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са шампионите от Държавното по бокс за мъже в Благоевград
Ясни са шампионите от Държавното по бокс за мъже в Благоевград
Банките отчитат ръст на печалбата с 55%
Банките отчитат ръст на печалбата с 55%