НОВИНИ

САЩ със санкции срещу учените, разработили руската ваксина против коронавирус

сащ санкции учените разработили руската ваксина против коронавирус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:13, 28.08.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Вашингтон въведе санкции срещу руските учени и специалисти, които се занимаваха с разработването на ваксината против коронавирус, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя изрази възмущението си от факта, че ограничителните мерки са именно срещу тези научно-изследователски институти, които през последните месеци работят непрестанно над разработването на ваксина срещу COVID-19.

„Не е ясно как американските власти ще обяснят на своите граждани опитите да бъдат наказани хора, които работят, при това успешно, върху лекарство, което уби повече от 180 000 граждани на САЩ“, подчерта дипломатът.

Действията на Вашингтон оставят неприятното впечатление, че става въпрос за санкции и натиск в полза на собствени компании – този път фармацевтични. Всичко това намеква за нелоялна конкуренция, смятат от руското външно министерство.

Бюрото по въпросите на промишлеността и сигурността на Министерството на търговията на САЩ внесе в черния си списък три руски научно-изследователски института по подозрения във връзки с руски химически програми и изпитателни полигони за химически оръжия, както и с руската програма за химически и биологически оръжия.

Според Захарова тези твърдения не са подкрепени от никакви доказателства и подчерта, че още през 2017 г. целият химически арсенал на Русия е бил унищожен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината за COVID-19 ще бъде доброволна и безплатна за гражданите у нас
Ваксината за COVID-19 ще бъде доброволна и безплатна за гражданите у нас
Меркел: "Северен поток-2" трябва да бъде завършен
Меркел: "Северен поток-2" трябва да бъде завършен