НОВИНИ

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява, съобщиха от Светия Синод

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:05, 02.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Българска патриаршия
Слушай новината

Има подобрение в състоянието на патриарх Неофит - това съобщи за БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов. Той каза още, че целия Синод се надява да посрещне Рождественските празници заедно с патриарха.

Патриарх Неофит беше приет във ВМА заради белодробно заболяване. Негово Светейшество е в лечебното заведение от поне 10 дни и се лекува от пневмония. През септември миналата година той отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

В Пловдив пък се провежда научна конференция с митрополити. Събитието започна с молебен за здраве на Негово Светейшество.

В тези усилни дни цялата църква се моли за своя предстоятел - това заяви епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. От него дойде и потвърждението, че състоянието на патриарх Неофит е стабилно и лекарите във ВМА в София, където той е настанен от дни, правят всичко възможно, за да се подобри по-бързо. Главният секретар на Светия Синод подчерта, че е нужно спокойствие, както за медиците, които се грижат за патриарха, така и за самия него.

В молитвата за здраве тази сутрин за главата на Българската православна църква, която беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай се включиха както митрополитите от Светия Синод. Всички те участват в църковна конференция, организирана от Духовната академия "Свети Свети Кирил и Методий". Когато на едно място има толкова вярващи, молитвите са още по-силни, каза всички и изразиха увереност, че Господ ще дари здраве на патриарх Неофит.

"Цялата църква се моли за светейшия патриарх да се възстанови, да оздравее, да продължи да води светата църква така, както досега. Състоянието му е стабилно. Лекарите се грижат много внимателно и с голям професионализъм. Надяваме се Божията помощ и благодат да го укрепи, да го възстанови и да го вдигне от болничния одър", каза епископ Герасим, секретар на Светия Синод.

"Най-вече молитвата ни ще бъде за здраве на Негово Светейшество, за вдигането му от болничния одър и отново да имаме радостта да видим очите му, да видим благословението, да почувстваме тази голяма обич, която има той към клира и към народа", каза епископ Сионий.

Молебен за здравето на патриарха ще бъде отслужен и утре във всички храмове в страната.

Вижте и прякото включване на Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР отвори вратите си за студенти от цялата страна (СНИМКИ)
МВнР отвори вратите си за студенти от цялата страна (СНИМКИ)
Русия с рекордно висок военен бюджет. Как това ще промени хода на войната?
Русия с рекордно висок военен бюджет. Как това ще промени хода на войната?