НОВИНИ

Сбъднати мечти: Четирима любители полетяха в Космоса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:56, 16.09.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Тази нощ малко след 3.00 часа българско време Космосът се доближи една крачка по-близо до обикновените хора. За първи път в историята четирима цивилни полетяха на борда на космически кораб и ще прекарат 3 дни обикаляйки около земната орбита. Мисията е на компанията на Илън Мъск "Спейс Екс" и носи името "Вдъхновение 4". Точно каквито са и историите на четиримата късметлии, които полетяха към звездите.

За първи път в Космоса полетя екипаж, в който няма астронавт. На борда на капсулата "Драгън" на "Спейс Екс" са само четирима аматьори - всеки със своята необикновена история.

Мисията "Вдъхновение Четири" е платена от американския милиардер Джаред Айзъкман, който пътува с още две жени и един мъж. Всеки от тях избран заради необикновената си история. Имали са само 6 месеца обучение, а корабът ще бъде управляван от компютър. Милиардерът не разкрива колко е платил на "Спейс Екс" за космическата разходка, но вярва, че парите му не са похарчени напразно.

Ако искаме отново да отидем до Луната, ако искаме да достигнем Марс и отвъд, то трябва първо да излезем от зоната си на комфорт, казва Джаред Айзъкман, предпремач.

Около земната орбита обикаля и 29-годишната Хейли Арсенау - тя лекар, а като дете е преборила рака. Другата дама - Шан Проктър, е била на крачка да стане астронавт преди години.

Аз ще бъда първата чернокожа жена пилот на космическа мисия и за мен това е нещо много специално. Преди мен в Космоса са летели други три чернокожи жени. Да знаеш, че си вдъхновение за следващите поколения и буквално да покажеш, че момичетата могат да достигнат звездите. Ето това искам, каза Шан Проктър, геолог.

Безспорно, най-големият късметлия е Крис Семброски, който попада в мисията благодарение на щедростта на свой приятел.

Гледах Супербол, направих дарение и участвах в лотария. Не спечелих билет за този полет, но мой приятел спечели и пожела аз да заема мястото му, казва Крис Семброски, ветеран от американските ВВС.

Капсулата "Драгън" ще обикаля в околоземната орбита през следващите 3 дни, при това на височина над тази на МКС - 575 км. Освен с изследвания, членовете на мисията "Вдъхновение" планират да си запълват времето с рисуване и слушане на музика, която после да продадат за благотворителност.

Това е третият полет на космически туристи за това лято - преди това поглед към звездите отправиха милиардерите Ричард Брансън и Илън Мъск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-често облачно, ветровито и дъждовно време през почивните дни
По-често облачно, ветровито и дъждовно време през почивните дни
"Да погалиш огън" - журналистът от БНТ Лора Скорчева с първа стихосбирка
"Да погалиш огън" - журналистът от БНТ Лора Скорчева с първа стихосбирка