НОВИНИ

12 български стихотворения оживяват на екран във вълнуващи анимации

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:40, 16.09.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Създаването им отнело около 5 години. Крайният резултат, който включва и графични пана, анимирани книжки и книга-албум, може да бъде видян от днес до 1 октомври в галерия "Прегърни ме".

Диалогът между киното и поезията започва от листа хартия, минава през анимационен филм на екрана и завършва отново върху листа - в анимирани книжки и книгата-албум „Щрих и Стих поезия в анимация".

"Метафорите и символите на поезията се пресъздават чрез метафорите и символите на анимацията, като по този начин се получава нещо различно. Една своеобразна симбиоза и диалог между двете изкуства", каза Калоян Праматаров, поет.

12-те анимационни филма, базирани на съвременни стихове, разкриват един по-различен поглед върху поезията.

"Когато рисувам в един момент се изненадвам и когато се изненадам, тогава се чувствам удовлетворен, но тук въпросът на този случай в Щрих и Стих е, че човек трябва да се изненада от контакта между стихотворението, поемата и това, което той създава", каза Иван Богданов, режисьор.

Нищо от това обаче нямало да бъде възможно без ентусиазма и отдадеността на Марин Бодаков, когото загубихме преди дни. Освен участие в проекта със свое стихотворение, той имал и друга важна роля.

"Голяма част от проекта е Марин Бодаков. Марин Бодаков през цялото време беше голяма опора откъм поетичните текстове. Той ме свърза и ме запозна с много млади автори, които аз предложих на режисьорите, от които те всъщност си избраха стихотворенията", заяви Весела Данчева, продуцент на "Щрих и стих".

Кратките анимационни филмчета вече се радват на награди от конкурси и фестивали. Сега предстои и най-важната - оценката на публиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Да погалиш огън" - журналистът от БНТ Лора Скорчева с първа стихосбирка
"Да погалиш огън" - журналистът от БНТ Лора Скорчева с първа стихосбирка
Защо учител от Плевен е под карантина след два отрицателни теста за коронавирус?
Защо учител от Плевен е под карантина след два отрицателни теста за коронавирус?