НОВИНИ

Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 16.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката. Дълго чакано и сякаш предизвестено решение. Промяна, прозрачност, управление с мисъл за хората - тази заявка даде Кирил Петков. Според ексфинансовия министър: България не е бедна държава, а е безобразно крадена държава. Убеден е, че трябва да се спрат течовете.

Румен Радев отправил покана към Кирил Петков да бъде част и от този служебен кабинет. Петков и Василев помислили какъв е най-ефективния начин да продължат промяната по-дългосрочно. Стигнали до извода, че това не може да стане, ако останат служебни министри, защото ще имат ограничен срок на работа. Затова решили: да направят следващата стъпка и да влязат в политиката. За партия няма време. В следващите дни ще обсъждат алтернативи за явяване на изборите. В проекта им нямало инженеринг.

Един въпрос, много очаквания, ред спекулации и най-накрая отговор от вече бившия министър на икономиката Кирил Петков за общото им политическо бъдеще с Асен Василев.

Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в следващите избори. Времето, което ни остава до следващите избори, не ни позволява да регистрираме партия. В момента обмисляме всички варианти, за съжаление, още не сме измислили кой да е крайният вариант, с който да излезем на следващите избори.

Основното нещо, което според мен е най-важното за следващия парламент, е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. Това, което видях в тези 4 месеца е, че България не е бедна държава. България е една безобразно крадена държава, но тя не е бедна, заяви Асен Василев, бивш министър на финансите.

Кирил Петков обясни - влезли в служебния кабинет с нагласата за 60 дни, станали 4 месеца. И отхвърли спекулациите за политически инженеринг.

Ако това беше инженеринг-проект на някой, сега щеше да има една перфектна партия-носител, в която ние да влезем и да тръгнем напред. Няма такава. Това няма да е по никакъв начин президентска партия. И като видяхме всички очаквания на хората да се случи тази промяна казахме: "Готови ли сме сега вместо 4 месеца да жертваме 4 години от живота си?" Всеки от нас имаше тежки разговори със семейство, партньори. Всички ни подкрепиха. Казаха: сега е моментът.

Петков и Василев ще трябва да излязат на изборите с вече съществуваща структура. Компромиси няма да правят. Ще привличат хора лично.

Всички други хора, които се надяват или брокерстват, или по някакъв начин се опитват да ни представляват, не са по никакъв начин оторизирани от нас.

Определят и стандарт - откъде ще идват парите за проекта им.

Един от големите проблеми в политическата система е политическите инвеститори. Ние не вярваме в този момент, където едни политически инвеститори инвестират в едни политически партии и после очакват тези средства да им се върнат няколко пъти през обществени поръчки. Никакви тайни инвеститори, никакви тайни мисионери.

Поставят условие пред евентуални бъдещи партньори:

Доверете ни се! Видяхте какво можем да направим за 4 месеца.

Кирил Петков очерта и профила на хората, с които ще се заобиколят: с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успехи извън политиката. Смята, че да си независим значи да имаш алтернатива.

Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо - не на думи, а с възможността да се открият всички възможни методи за пълна прозрачност, включително да се знае техните средства къде са, откъде са, какви са.

Вярват в десни инструменти, които да постигат леви цели.

Работата оттук нататък няма да бъде на базата на политически линии, идеология "ляво- дясно".

Задачата в следващата година-две-три е да се спрат течовете и да започне да използваме средствата, които българските фирми, българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не знам това как ще го определите на скала ляво-дясно, център, горе-долу, допълни Асен Василев, бивш министър на финансите.

С удоволствие биха поканили Николай Денков да бъде част от промяната, каза Кирил Петков и допълни, че му прави чест за решението да продължи като служебен министър.

На тема "Еврозона", Асен Василев заяви, че инфлацията в България показва, че де факто вече е приела еврото. Смята, че трябва да се проведе един по-широк обществен дебат и да се намери механизъм като "усмирителна риза", така че да не влезем в дългови спирали. Този процес може и да се случи до 2024 г.

По темата работиха: Милена Кирова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на COVID-19 в кабелен завод в Бургас
Огнище на COVID-19 в кабелен завод в Бургас
Трима нови министри в кабинета "Стефан Янев 2" (ОБЗОР)
Трима нови министри в кабинета "Стефан Янев 2" (ОБЗОР)