НОВИНИ

В ЕП се проведе дебат за санкциите по "Магнитски"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:50, 16.09.2021
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дебат за санкциите на САЩ, наложени по глобалния закон "Магнитски" на трима български граждани и техните мрежи се проведе днес в Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите попитаха Европейската комисия как гледа на действията на САЩ и дали от своя страна ще предприеме действия срещу България, свързани с борбата корупцията.

ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски

Част от евродепутатите смятат, че е срамно, че Америка върши работата на Брюксел по отношение на борбата с корупцията. Самата Еврокомисия не приема критиките, според нея справянето с корупцията е в правомощията на националните власти.

"В доклада си за България тази година Европейската комисия подчертава американските санкции по закона "Магнитски", насочени срещу няколко български граждани заради корупционни действия, включително един бивш народен представител. Следващата година в доклада ние ще проследим развитието на този случай", заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

От ДПС изразиха съмнения за достоверността на информацията, стигнала до Вашингтон.

"Информирахме колегите евродепутати, че САЩ са наш стратегически партньор - това ще остане така и занапред, но заедно с това ние имаме дълбоки съмнения, подкрепени с конкретни доказателства, че това, което се изнася в публичното пространство по отношение на господин Пеевски, е невярно, неадекватно и не отговаря на истината. Затова ще продължаваме да го правим в европейските институции - както с Европейската комисия, така и със Съвета ще работим много активно", допълни Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС - "Обнови Европа".

Публикуваха списък на физическите лица в обхвата на санкциите на САЩ

От БСП искат повече действия от Брюксел в борбата с корупцията в България.

"За мен беше важно да разбера как е възможно корупцията в България да остане скрита за Брюксел, а да бъде забелязана чак от нашите трансатлантически партньори в САЩ и свързано ли е това със самохвалството на Борисов, че е много близък с всички европейски фактори", добави Петър Витанов, евродепутат от БСП - Група на социалистите и демократите.

От европейската десница предлагат създаването на специални полицейски служби, които да допълват работата на Европейската прокуратура.

"Близък партньор на Европейския съюз, каквито са САЩ, се занимават с корупцията тук - какво ни казва това за способността на една държава членка на Европейския съюз да се бори с корупцията? Това не е ли провал на Европейския съюз. Да, направихме много, имаме и Европейска прокуратура, но трябва да създадем полицейска структура в Европейския съюз, нещо като Европол, която да се бори с корупцията", каза още Станислав Полчак от Европейската народна партия.

Как името на Сергей Магнитски стана символ на борбата срещу корупцията

Български евродепутати от ГЕРБ не участваха в дебата и се въздържаха от коментар.

ПОВЕЧЕ ЗА САНКЦИИТЕ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ", РЕАКЦИИ И ПОСЛЕДСТВИЯ, ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със значителен прогрес в ранглиста на ФИФА
България със значителен прогрес в ранглиста на ФИФА
Росина Атанасова защити нашите гимнастички пред руските медии
Росина Атанасова защити нашите гимнастички пред руските медии