НОВИНИ

Как името на Сергей Магнитски стана символ на борбата срещу корупцията

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:30, 05.06.2021
Чете се за: 06:20 мин.
Общество
името сергей магнитски стана символ борбата корупцията
Слушай новината

Възможно ли е лоялност към държавата да предизвика не похвала, а репресия? Тъкмо това става в Русия с един данъчен консултант, който заплаща с живота си за решението да подаде сигнал за корупция.

Впоследствие името на Сергей Магнитски става символ на борбата срещу нарушенията на човешките права и срещу корупцията по света.

Сергей Леонидович Магнитски не е опозиционен политик или борец за човешки права. Той е роден през 1972 година в Одеса, тогава част от Украинската ССР. Професионалната му кариера се развива в Москва, където той работи като адвокат и данъчен одитор.

Сред клиентите му е Hermitage Capital на американеца с британско гражданство Уилям Браудър. На прага на XXI век компанията се смята за един от най-крупните чуждестранни инвеститори в Русия. През 2007 година властите атакуват Браудър, забранен му е достъп до страната, а в компанията са проведени обиски.

Впоследствие Магнитски разкрива мащабна корупционна схема за източване на средства от държавния бюджет чрез връщане на данъци, платени от компанията. Става дума за сума, в размер на 230 милиона долара. Одиторът дава показания за разкритията си и твърди, че компанията на Браудър не е виновна за спестяване на данъци, а е станала жертва на измама.

Проблемът е, че в измамата са замесени служители на данъчната служба, вътрешното министерство и полицията. През 2008 година Сергей Магнитски е арестуван и обвинен за укриване на данъци. Той прекарва близо година в печално известния московски следствен изолатор "Матроска тишина" при мизерни условия. Здравето му се влошава и през ноември 2009 година задържаният умира на 37 години, по официални данни - от сърдечна недостатъчност.

Майката на Магнитски обвинява за смъртта му ръководството на следствения изолатор. Правозащитници и дори Съветът по човешките права при президента на Русия констатират, че причина за смъртта са изтезания и отказ от медицинска помощ. Наказани в крайна сметка няма, а през 2013 година, в напълно незаконен съдебен процес срещу покойник, Магнитски е признат за виновен в укриване на данъци. Майката Наталия Николаевна нарича това гавра с паметта на сина ѝ.

Десет години след кончината на руския юрист - на 27 август 1919 година, Европейският съд по правата на човека се произнася по жалбата, която той е подал приживе и която след това поддържат съпругата и неговата майка. Съдът постановява, че има нарушения на редица членове от Европейската конвенция за правата на човека, сред които са чл. 2 - Право на живот и чл. 3 - Забрана на изтезанията. Отхвърлено е твърдението, че задържането на Магнитски е необосновано. Русия е осъдена да плати на близките му 34 000 евро.

Случаят "Магнитски" обаче не остава забравен в архивите. Близо година след трагедията в московския следствен изолатор и след лобиране на Уилям Браудър, сенаторът демократ Бенджамин Кардин става инициатор за въвеждане на санкции срещу лица, отговорни лично за смъртта на Сергей Магнитски.

През 2012 година, с утвърждаване от Конгреса и подписа на президента Барак Обама, в САЩ влиза в действие закон, който носи името на Магнитски. Той предвижда забрана за издаване на визи и замразяване на банкови сметки на руски граждани, свързани с действията срещу човека, който се е оказал жертва в борбата срещу корупцията.

Името му носи и новият Глобален закон "Магнитски", приет през 2016 година. С него санкциите за нарушаване на човешките права и корупция може да се прилагат срещу когото и да е по света. В списъка на санкционираните влизат чеченският лидер Разман Кадиров и заподозрени по случая с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Решението за санкции по закона "Магнитски" се взема от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство и се подписва от президента на САЩ. В прилагането участват министерствата на финансите, на външните работи и на правосъдието.

Освен забрана за влизане на територията на САЩ, санкциите засягат имуществото и имуществените интереси на лицата. В съвременния глобализиран свят действието им неизбежно се разширява и извън американската територия, което прави санкциите изключително тежки.

По-късно свои закони "Магнитски" приеха Канада, Естония, Литва и Латвия. Великобритания прие поправка със същото име към своя Закон за санкциите и прането на пари. На 7 декември 2020 година ЕС прие вариант на американския закон, наречен Глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека.

Той не носи името на Магнитски, но първите санкционирани в началото на март 2021 година са четирима руски граждани, свързани с репресиите срещу опозиционера Алексей Навални.

Не знаем доколко това е утеха за близките на покойния Сергей Магнитски, но животът му не е погубен напразно. Паметта на този честен професионалист и гражданин вдъхновява действия за защита на права и въздаване на правосъдие по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките ни спечелиха турнир от Златната лига
Волейболистките ни спечелиха турнир от Златната лига
И в неделя слънце, от понеделник започват валежи
И в неделя слънце, от понеделник започват валежи