НОВИНИ

Кой е Сергей Магнитски?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:05, 05.06.2021
8572
Чете се за: 02:42 мин.
САЩ
Слушай новината

Преди 12 години в Москва в следствения изолатор умира руски ревизор, разкрил мащабна корупционна схема, в която са замесени данъчните служби на Русия. Ето кой е Сергей Магнитски и как историята му създава американски закон - глобална тежест.

Сергей Леонидович Магнитски. Финансов ревизор и данъчен адвокат. Роден в Одеса. Умира на 37 години в "Матроска тишина" - следственият изолатор на Първо Управление на Федералните сили в Москва. Магнитски не бил опозиционер, не бил и известен. Смъртта донесла славата му.

През 2008 година Магнитски разкрива огромна измама, свързана с кражбата на бизнеса на един от неговите клиенти - финансистът Уилям Браудър. От края на 90-те роденият в Съединените щати британски финансист Браудър е от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия.

С времето, обаче, той изпада в немилост и през 2005 година е депортиран. Магнитски започва да проучва случая на клиента си и успява да разплете мащабната корупционна схема.

Как името на Сергей Магнитски стана символ на борбата срещу корупцията

Твърди, че данъчната полиция е отклонила почти пет милиарда и половина долара. През 2008 година Магнитски е арестуван за укриване на данъци. В следствения изолатор здравословното му състояние се влошава. Година след задържането умира.

Основната версия за смъртта е сърдечна недостатъчност. Според близките му, в затвора, той е бил изтезаван.

"Делото срещу Магнитски е прекратено заради неговата смърт. Съдът отказа да го оневини, както настояваха неговите близки", заяви Михаил Резниченко, прокурор - 11 юли 2013 година.

След смъртта на Магнитски, Браудър представя случая в Съединените щати. През 2012 година президентът Барак Обама подписва закон, който забранява влизането в Съединените щати на "лица, отговорни за задържането и смъртта на Магнитски" и замразява техните авоари в страната.

Четири години по-късно правната рамка на закона е разширена и всеки, който е нарушил човешките права или е замесен в тежки корупционни схеми, може да бъде санкциониран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд! Италия ваксинира 600 000 за ден
Рекорд! Италия ваксинира 600 000 за ден
Румен Спецов: Не се притеснявам от проверка на прокуратурата
Румен Спецов: Не се притеснявам от проверка на прокуратурата