НОВИНИ

Инициативата "Бира за смет" почисти плаж "Крайморие"

bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 05.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Това е поводът в Бургас доброволци да организират кампания за почистване на неохраняемия плаж "Крайморие". Събитието стана популярно в социалната мрежа Фейсбук и в него се включиха голяма част от местните. Само за няколко часа те изчистиха плажната ивица от неразградими отпадъци и подготвиха пясъка за началото на лятото.

"Бира за смет" така се нарича инициативата с екологична насоченост, която днес за първи път се проведе на Южен плаж "Крайморие". В продължение на три часа младежи-доброволци събираха разделно отпадъците по плажната ивица. А за награда всеки от тях получи бира. Не само напитката обаче мотивира местните да почистят брега на морето в почивния си ден.

"Защото е грубо да има една такава прекрасна българска природа, останала по този безхаберен начин", обясни Дилян Георгиев, организатор.

"За съжаление, не само хората по плажа, които плажуват са виновни за всичките тези боклуци тук. Морето също ежедневно изхвърля огромно количество боклуци. Иска ми се да запазим дивите плажове красиви!", каза Дора Сивкова.

За всички доброволци бяха осигурени безплатни ръкавици и чували, а община Бургас имаше грижата да извози всички чували с отпадъци.

"Много пластмасови бутилки има разхвърляни по плажа или по-скоро по-задната част на плажа, където е озеленената част. Намерихме разни кофи, тръби, гуми, строителни отпадъци", сподели Валентин Чапразлиев.

"Решихме, че е нужно всеки да се включи. Взели сме и децата, за да дадем добър пример. Мисля, че е важно да ги научим, че трябва да се пази природата", посочи Деница Николова.

Инициативи като "Бира за смет" имат за цел да ни напомнят, че чистота на природата, в която живеем, е ежедневна грижа на всеки един от нас.

Текст: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болоня ще опита да намали цената на Валентин Антов
Болоня ще опита да намали цената на Валентин Антов
Отново без Гран При на Сингапур през 2021 година
Отново без Гран При на Сингапур през 2021 година