НОВИНИ

Сградата на Държавната опера в Стара Загора - архитектурно чудо на половин век

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:30, 05.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Половин век навършва тази година първата сграда в България, специално построена за оперен театър. Това е сградата на Държавната опера в Стара Загора. Само 20 години след издигането ѝ обаче в нея пламва пожар, причините за който не са изяснени и до днес. Благодарение на усилията на гражданите сградата на операта е възстановена.

Когато сградата на операта в Стара Загора е открита, тя е техническо и архитектурно чудо не само за региона.

"Тя действително е едно уникално инженерно съоръжение, което за времето си 1971 година беше нещо уникално действително. Такава сграда, построена специално за опера, нямаше дори на целия Балкански полуостров тогава", уточни Александър Марулев, бивш директор на Държавна опера - Стара Загора.

Точно затова неочакваната вест за пожара в операта се превръща в трагедия за целия град.

"Значи оперите и театрите заради характерното, че са пълни с много платове и дърва, дървесина всякаква и стиропори, какви ли не декори, независимо, че са импрегнирани, независимо, че се спазва всичко, винаги има за човешка намеса или човешки умисъл", смята Лазарин Ранчев - специалист по пожарна безопасност.

19 години старозагорци не се отказват да възстановят своя театър. Събират средства, правят благотворителни кампании, в които ангажират депутати, министри и известни личности. През цялото време с ясното съзнание, че операта е една от знаковите сгради на Стара Загора.

"Градът беше щастлив, че отново имат опера, отново имат сграда. Е, не е това, което беше, но все пак имаме сграда", каза Снежана Дескова прима балерина на Държавна опера - Стара Загора.

Още любопитни подробности и вълнуващи разкази за пожара в Старозагорската опера може да научите, ако гледате предаването "Зад кулисите" по БНТ 2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окръжна прокуратура - София: Детето от Ковачевци е починало от задушаване
Окръжна прокуратура - София: Детето от Ковачевци е починало от задушаване
Много желаещи за ваксинация на открито в Морската градина във Варна
Много желаещи за ваксинация на открито в Морската градина във Варна