НОВИНИ

В Испания започна кампания за ваксиниране на сезонни работници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:00, 05.06.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В Испания започна ваксинирането на сезонни работници. Кампанията цели да предотврати повторение на ситуацията от миналата година, когато чуждестранни работници в земеделието "внесоха" коронавируса в няколко испански провинции и там пламнаха нови огнища.

С наближаването на лятото хиляди чуждестранни сезонни работници започват да пристигат в Испания, за да берат плодове. Във време на пандемия това може да е истинска "бомба със закъснител", която властите се опитват да неутрализират с масова ваксинация.

Миналата година в провинциите Каталуния и Арагон пламнаха огнища на коронавируса и местните власти бяха принудени да наложат нови мерки срещу разпространението му. Това се случи в момент, когато строгите ограничения на национално ниво постепенно се вдигаха.

За да не се повтори тази картина, в Лепе, провинция Уелва, започнаха имунизация с ваксината на "Янсен", от която е необходима само една доза.

"Очаквахме да дойдат повече хора", сподели Анабела Мартин, отговорник за ваксинацията в Лепе.

Въпреки информационната кампания за ползата от ваксините, някои от сезонните работници не желаят да се имунизират от страх или поради културни причини. Други все пак отиват в специално разкритите центрове.

"Страхувам се, но няма какво да се направи. Трябваше да дойдем за ваксина", сподели сезонен работник.

През следващите дни ваксинация ще се извършва на 20 места в провинция Уелва, където в пика на земеделския сезон се струпват до четири хиляди сезонни работници, често живеещи при лоши хигиенни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо
Велислава Дърева: Голямата коалиция на БСП не е нито лява, нито коалиция
Велислава Дърева: Голямата коалиция на БСП не е нито лява, нито коалиция