В Испания започна кампания за ваксиниране на сезонни работници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:00, 05.06.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В Испания започна ваксинирането на сезонни работници. Кампанията цели да предотврати повторение на ситуацията от миналата година, когато чуждестранни работници в земеделието "внесоха" коронавируса в няколко испански провинции и там пламнаха нови огнища.

С наближаването на лятото хиляди чуждестранни сезонни работници започват да пристигат в Испания, за да берат плодове. Във време на пандемия това може да е истинска "бомба със закъснител", която властите се опитват да неутрализират с масова ваксинация.

Миналата година в провинциите Каталуния и Арагон пламнаха огнища на коронавируса и местните власти бяха принудени да наложат нови мерки срещу разпространението му. Това се случи в момент, когато строгите ограничения на национално ниво постепенно се вдигаха.

За да не се повтори тази картина, в Лепе, провинция Уелва, започнаха имунизация с ваксината на "Янсен", от която е необходима само една доза.

"Очаквахме да дойдат повече хора", сподели Анабела Мартин, отговорник за ваксинацията в Лепе.

Въпреки информационната кампания за ползата от ваксините, някои от сезонните работници не желаят да се имунизират от страх или поради културни причини. Други все пак отиват в специално разкритите центрове.

"Страхувам се, но няма какво да се направи. Трябваше да дойдем за ваксина", сподели сезонен работник.

През следващите дни ваксинация ще се извършва на 20 места в провинция Уелва, където в пика на земеделския сезон се струпват до четири хиляди сезонни работници, често живеещи при лоши хигиенни условия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо
Велислава Дърева: Голямата коалиция на БСП не е нито лява, нито коалиция
Велислава Дърева: Голямата коалиция на БСП не е нито лява, нито коалиция