НОВИНИ

Второто за годината служебно правителство встъпи в длъжност (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
12:33, 16.09.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Второто за годината служебно правителство встъпи в длъжност. Три са рокадите в кабинета, които обяви президентът Румен Радев на официалната церемония на "Дондуков" 2. Асен Василев и Кирил Петков няма да са част от правителството и ще се задълбочат в политически планове. Преди клетвата президентът заяви, че времето не чака и въпреки липсата на Народно събрание, кабинетът ще трябва да взима стратегически важни решения.

За първи път в най-новата ни история служебно правителство наследява служебно правителство, а президент в рамките само на един мандат назначава трети служебен кабинет.

Третото правителство на Румен Радев е в същия състав с три рокади.

Валери Белчев сменя Асен Василев на поста финансов министър. Белчев е възпитаник на "Харвард", бивш шеф на Фонда на фондовете и, по думите на президента Радев, с огромен опит в банковото и финансовото дело.

Даниела Везиева сменя Кирил Петков на поста икономически министър. Везиева е бивш заместник-министър на икономиката в кабинета "Борисов 2" и доскорошен съветник на Кирил Петков.

Третата рокада - Христо Алексиев сменя Георги Тодоров като министър на транспорта. За него президентът Румен Радев припомни, че е спрял концесията на летище София като транспортен министър в кабинета "Герджиков".

Към министрите Радев се обърна с добра оценка за "укрепването на държавността, разграждането на олигархичния модел на управление и изсветляването на редица корупционни практики и нередности".

Служебното правителство е разкрило модела на завладяната държава, започнало е разграждане на олигархичния модел на управление и е провело честни избори без купен вот - отчете президентът Румен Радев преди клетвата на третото му служебно правителство.

"Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, изсветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата за констатираните нередности, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт", заяви Румен Радев.

Според държавния глава, след 13 години политическо безхаберие, кабинетът е актуализирал пенсиите, привел е Плана за възстановяване и устойчивост от насипно състояние във вид, готов за внасяне в Европейския съюз, реформата в ТЕЛК е спряла унижението на хиляди българи.

"Спряхме вноса и изгарянето на чужди отпадъци. Години наред се поболявахме от мръсния въздух, докато близки до предишната власт трупаха печалби. Овладяхме хаоса в управлението на кризата с COVID-19", допълни Румен Радев.

Обясни на министрите, че за първи път служебно правителство наследява служебно правителство.

"Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разграждането на олигархията ще отнеме време. Срещу вас ще се хвърлят огромни ресурси: Парите, медиите и хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт", добави още Румен Радев.

Времето не чака, напомни президентът на министрите и премиера.

"Знам, че правителство без Народно събрание няма капацитет да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака, затова очаквам от Вас, наред с подготовката на следващите поредни избори, Вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата, да работите с мисъл за бедните и слабите", отбеляза Румен Радев.

Стефан Янев обяви, че служебното правителство, както и досега, ще продължи да работи в две направления: Организация на честни избори и решения в полза на хората. Изрази надежда поредните избори тази година да доведат до стабилно управление.

"Държавата не може да продължи да функционира в непрестанна политическа криза, нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да предлага стабилни визии, защото българските граждани заслужават това", заяви Стефан Янев.

Премиерът предупреди, че предстоят нелеки месеци.

"Едновременно с това искам да подчертая, че времето, което предстои - предстоящите месеци няма да бъдат леки. Предстоят тежки месеци и ще трябва да се полагат още усилия, така че да решим проблемите на гражданите и да управляваме ефективно наличните вече кризи", каза още Стефан Янев.

След клетвата кабинетът проведе разговор с президента за около час.

Стефан Янев пожела следващият парламент да бъде ефективен и градивен и да бъде излъчено стабилно правителство.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-често облачно, ветровито и дъждовно време през почивните дни
По-често облачно, ветровито и дъждовно време през почивните дни
36-годишен мъж с брадва се барикадира във Варна
36-годишен мъж с брадва се барикадира във Варна