Иван Гешев: Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:40, 16.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Иван Гешев даде изявление пред медии на площад "Бански" в София. Главният прокурор присъства на откриването на бюст паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България".

Според Иван Гешев има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента, в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви той.

"Точно това е проблемът със защитата на свидетелите, това, че законът е писан на коляно, с бързане. Този закон, заедно със закона за бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга", допълни Гешев.

Вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че главният прокурор е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ.

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат, с цената на бум на престъпността, българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно", заяви Гешев.

Той коментира още, че не се интересува от това какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

Законът за НСО е приет

"Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза той.

Според него това би било много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

"Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира Гешев откриването на паметника.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кои са новите лица в служебния кабинет?
Кои са новите лица в служебния кабинет?
Пеп Гуардиола с емоционални лекции, въпреки победата с 6:3
Пеп Гуардиола с емоционални лекции, въпреки победата с 6:3