НОВИНИ

Последният ден на 46-ото НС: Отнеха бюрото за защита на свидетели от главния прокурор (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 15.09.2021
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие промените в Закона за защита на лица, застрашени от наказателно преследване, с които Бюрото за защита на свидетелите се закрива и преминава на подчинение към Министерството на правосъдието.

Отчетът за Бюрото ще се прави пред министъра на правосъдието, а самият той ще се отчита пред НС в рамките на петъчните парламентарни контроли. Също така всички имоти на Бюрото се прехвърлят от главния прокурор към правосъдното министерство. Отпадат всички полицейски функции като възможностите за задържане, претърсване и принудително довеждане на лица. Запазват се само охранителните му функции.

Депутатите се скараха още на заглавието на закона. От ДПС предупредиха, че промяната ще обслужи само престъпния контингент.

"Целта е тези свидетели да бъдат осветени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук. Даже някои си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела. Ето затова е този закон, колеги", заяви Хамид Хамид от ДПС.

От "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обвиниха ДПС, че саботира закона, брани Гешев и задкулисието.

"Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата. Под амбразурата в защита на КОЙ. Съдейки по писъците, надавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Голата истина е, че много голяма част от тези депутати в тази зала, които стоят в момента, се опитват всячески да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Вие сте срам, ГЕРБ, ДПС, вие сте срам, да знаете. Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза", заяви Филип Станев от ИТН.

"От бюро за защита на свидетели се превърна в бюро за охрана, включително на главния прокурор. Парламентарната група на ГЕРБ сте участвали, за да се стигне до настоящата ситуация, в която имаме една паравоенна структура", каза Мая Манолова от ИБГНИ.

От ГЕРБ пък припомниха, че прехвърлянето на бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор е било по време на правителството "Орешарски" и с подкрепата на тогавашния заместник-председател на парламента Мая Манолова.

"Уважаема госпожо Манолова, чудя се как да нарека Вашето изказване - амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат. По времето на кабинета "Орешарски" БСП, ДПС и "Атака" подкрепят бюрото за защита от Министерство на правосъдието да се прехвърли на подчинение на главния прокурор", отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

С връщането на бюрото в правосъдната система и премахването на полицейските му функции се поправя конституционно нарушение, заявиха от "Демократична България".

"Ако не си оправим правосъдието, можем да мечтаем за висок икономически растеж, можем да мечтаем за чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим", заяви Атанас Славов от ДБ.

Скандалите продължиха и при дебатите по промените в Закона за съдебната система, предвиждащи закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура.

"Ние ще подкрепим законопроекта, наша последователна позиция, която обаче не е формирана конюнктурно заради протести. Ние съдебна реформа искаме, ама други злодеи не я искат, и трябва виновен да има за тая работа, защото иначе трябва да признаете, че тази работа втори път не успяхте да я свършите и основно вината я носите вие", коментира Явор Божанков от ПГ на "БСП за България".

Според Иво Атанасов от ПГ на "Има такъв народ" стремежът на ДБ и ИБГНИ "не е "за" смяна на модела Борисов, Пеевски, Доган и пазителя на мафията Гешев".

"Те са на принципа "стани да седна". Жаждата за власт, жаждата за пари, финансовата зависимост от техните благодетели направи така, че да не може да бъде осъществена съдебна реформа", заяви Атанасов.

"Ще завършим парламента с две добри новини - защото наблюдавам и това, което предишният оратор каза, което Божанков каза, основен враг е "Демократична България", тя е виновна. Всъщност съдебната реформа е измислена от ИТН и БСП, ние сме я използвали предизборно. Хората знаят кой колко е работил за съдебната реформа", коментира председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Не искам да правя анализ на работа на институциите, които се предлага да бъдат закрити, но не мога да не кажа, че в това НС правим реформа чрез закриване. Оставям на вас и на хората, които ни гледат и слушат, да преценят кой има интерес от това определени хора, които в момента са обвиняеми, да си останат на свобода и делата им да не приключат", каза Цветан Енчев от ДПС.

"Не знам защо във всяка парламентарна група, колкото и качествени хора да има, винаги се намира по един човек, който ужасно много иска да бъде Иван Гешев. Няма да се получи. Той е единствен и незаменим. Той свети над всички нас като слънцето и въздуха, както навремето ви топлеше Съветския съюз. Във всяка една парламентарна група може би има по един скрит член на ДПС, което е реклама за ДПС", коментира Арман Бабикян от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Въпреки горещите дебати, парламентът с пълно единодушие прие промените в Закона за съдебната система на първо четене, които обаче няма да влязат в сила заради края на това Народно събрание и невъзможността промените да минат на второ четене.

Последната точка от дневния ред бе докладът на комисията за полицейско насилие по време на протестите. Част от заседанието беше закрита, но след като то стана отново открито, от ИБГНИ обявиха, че са били подслушвани над 900 българи, а в залата са прочетени имената на 130 от тях, сред които журналисти, политически лица и генерали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенда на Берое е новият спортен директор на клуба
Легенда на Берое е новият спортен директор на клуба
Станислав Генчев говори пред медиите, още чакат информация за Дамбраускас
Станислав Генчев говори пред медиите, още чакат информация за Дамбраускас