НОВИНИ

Асен Василев: 4 месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:40, 16.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

4 месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние. Радвам се, че господин Белчев поема поста. Това заяви бившият финансов министър Асен Василев.

По думите му актуализацията на бюджета ще позволи до края на годината и бизнесът, и хората да се чувстват по-спокойни и напълно осигурени да посрещнат и пандемията, и икономическите ефекти от нея. След като стана ясно, че Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката - бившият финансов министър беше лаконичен.

"Това, което казах в "Панорама" миналият петък, е, че когато спра да бъда министър, което вече е факт, 2 - 3 дни трябва да си помисля поне да видя как да се включа в политическия живот. Тъй като няма как да се направи партия между сега и изборите. Основното нещо, което според мен е най-важното за следващия парламент, е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. Това, което видях в тези 4 месеца, е, че България не е бедна държава. България е една безобразно крадена държава, но тя не е бедна", подчерта Асен Василев.

Кирил Петков: Влизаме в политиката и ще сме участници в изборите

Василев предаде поста на новия министър на финансите Валери Белчев. Белчев заяви, че стъпва на една по-добре работеща платформа.

"Чувствам се, че все едно гоня бърз влак и трябва да се кача в движение. Политиките са много точни. За мен ще бъде улеснение да стъпя на добре работеща платформа. Надявам се да дадем основа на бъдещо редовно правителство", допълни Валери Белчев.

"България де факто вече е приела еврото - ние сме вързани. Инфлацията в България е внос. Дали и кога ще сменим лева с евро е по-скоро технически въпрос. Според мен трябва да се проведе по-широк обществен дебат. Трябва да намерим нов механизъм за усмирителна риза, за да не влезем в дългова спирала. Това може и да стане до 2024 година", добави Асен Василев.

"Нека не политизираме Министерството на финансите". С тези думи Асен Василев отказа да отговаря на последващи политически въпроси.

Вижте повече в прякото включване на репортера Милена Кирова.

ПОДРОБНОСТИ ЗА НОВИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са новите лица в служебния кабинет?
Кои са новите лица в служебния кабинет?
Пеп Гуардиола с емоционални лекции, въпреки победата с 6:3
Пеп Гуардиола с емоционални лекции, въпреки победата с 6:3