НОВИНИ

Макрон откри инсталацията на опакованата Триумфална арка по проект на Кристо

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 16.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Триумфалната арка в Париж ще заблести за широката публика в нова, сребристосинкава опаковка от 18 септември, в продължение на 16 дни. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо, чиито членове по-рано дадоха пресконференция.

Информация от Париж на специалния ни пратеник Евгения Атанасова.

Е. Атанасова: Госпожо Идалго, през 85-а година Кристо и Жан-Клод опаковаха Пон Ньоф. Тогава кмет беше Жак Ширак. Кристо ми е казвал, че това е било политически най-трудното решение, което е получавал. Сега не беше така. Какво се е променило?

Ан Идалго, кмет на Париж: Сега стана по-лесно, тъй като ние разполагахме със спомена за Пон Ньоф. И за мен беше много по-лесно да убедя хората. По-лесно беше хората да приемат присъствието на толкова голям артист като Кристо в Париж. Този артист вече присъства в сърцата на гражданите на Париж. Самата аз обичам много Кристо и Жан Клод.

Е. Атанасова: Кристо и Жан-Клод имат и друг проект, готов за реализация - Мастабата. Изглежда ли днес по-възможно тя да се сбъдне?

Владимир Явашев, племенник на Кристо: Желанието на Кристо беше да се опитаме да довършим два от проектите, по които се работеше. Единият от тях беше опаковането на Триумфалната арка. Другият е пирамидата от нефтени варели в Абу Даби и той може да отнеме още пет до десет години. Ние се надяваме, че можем да осъществим този проект. Вероятно имаме да извървим дълъг път. Но все пак, подхождаме с ентусиазъм към това.

25 000 кв. метра плат и 3 км въже за опаковането на Триумфалната арка (Снимки)

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски привлече специалист от Беларус
Левски привлече специалист от Беларус
Стефан Михайлов остава треньор на националките по баскетбол
Стефан Михайлов остава треньор на националките по баскетбол