Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Трима нови министри в кабинета "Стефан Янев 2" (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 16.09.2021
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Второто за годината служебно правителство встъпи в длъжност. Три са рокадите в кабинета, които обяви президентът Румен Радев на официалната церемония на "Дондуков" 2. Асен Василев и Кирил Петков няма да са част от правителството и ще се задълбочат в политически планове. Преди клетвата президентът заяви, че времето не чака и въпреки липсата на Народно събрание, кабинетът ще трябва да взима стратегически важни решения.

За първи път в най-новата ни история служебно правителство наследява служебно правителство, а президент в рамките само на един мандат назначава трети служебен кабинет.

Третото правителство на Румен Радев е в същия състав с три рокади.

Валери Белчев сменя Асен Василев на поста финансов министър. Белчев е възпитаник на "Харвард", бивш шеф на Фонда на фондовете и, по думите на президента Радев, с огромен опит в банковото и финансовото дело.

Даниела Везиева сменя Кирил Петков на поста икономически министър. Везиева е бивш заместник-министър на икономиката в кабинета Борисов 2 и доскорошен съветник на Кирил Петков.

Третата рокада - Христо Алексиев сменя Георги Тодоров като министър на транспорта. За него президентът Румен Радев припомни, че е спрял концесията на летище София като транспортен министър в кабинета "Герджиков".

Към министрите Радев се обърна с добра оценка за "укрепването на държавността, разграждането на олигархичния модел на управление и изсветляването на редица корупционни практики и нередности".

Служебното правителство е разкрило модела на завладяната държава, започнало е разграждане на олигархичния модел на управление и е провело честни избори без купен вот - отчете президентът Румен Радев преди клетвата на третото му служебно правителство.

"Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби. Противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт", заяви Румен Радев, президент на България.

Според държавния глава след 13 години политическо безхаберие кабинетът е актуализирал пенсиите, привел е Плана за възстановяване и устойчивост от насипно състояние във вид, готов за внасяне в ЕС, реформата в ТЕЛК е спряла унижението на хиляди българи.

"Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие. Овладя хаоса в управлението на кризата с Ковид-19", заяви Радев.

Кирил Петков: Влизаме в политиката и ще сме участници в изборите

Обясни на министрите, че за първи път служебно правителство наследява служебно правителство.

"Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси: парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт", заяви Румен Радев.

Времето не чака, напомни президентът на министрите и премиера.

"Знам, че правителство без Парламент няма капацитет да взема, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака, затова аз очаквам от Вас, наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите поредни избори, Вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите", заяви Радев.

Стефан Янев обяви, че служебното правителство, както и досега, ще продължи да работи в две направления: организация на честни избори и решения в полза на хората. Изрази надежда поредните избори тази година да доведат до стабилно управление.

"Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза, нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии", каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

След клетвата кабинетът проведе разговор с президента за около час и веднага след това - първото си заседание. Приоритетите на кабинета ще са честни избори, борба с пандемията, запазване на стабилността на държавата.

"Имаме наследени проблеми, които са трудно решими към настоящия момент. Такъв е казусът с неизплатените средства на строителния бранш, но не само. Той е един от многото проблеми, които имам усещането, че са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план точно в определен момент - по време на управлението на служебния кабинет", каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

На първото заседание министрите получиха по екземпляр от Конституцията на страната, а заседанието започна с химна.

Стефан Янев пожела следващият Парламент да бъде ефективен и градивен и да бъде излъчено стабилно правителство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката (ОБЗОР)
Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката (ОБЗОР)
Мирослав Кирчев се класира за полуфиналите на 1000 метра едноместен каяк на световното в Копенхаген
Мирослав Кирчев се класира за полуфиналите на 1000 метра едноместен каяк на световното в Копенхаген