НОВИНИ

Сделката за Брекзит все по-близо: Днес се очаква обявяването на споразумение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:09, 24.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Сделката за Брекзит изглежда все по-близо, след като преговорите на двата екипа продължиха и през нощта в Брюксел. След безсънна нощ и след преговори, продължили месеци, обявяването на търговско споразумение се очаква да стане днес.

Премиерът Борис Джонсън е информирал своите министри за хода на разговорите, а от "Даунинг стрийт" изразяват увереност, че договореност ще има. На свой ред Брюксел подготвя страните членки за подписването на документ.

Днес се очаква коледното чудо, както го наричат в белгийската столица - дългоочакваното споразумение за Брекзит. Очаква се в следващите часове Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън да насрочат пресконференции или изявления, но засега всичко е в сферата на предположения и неясноти.

Двата екипа продължиха да преговарят ударно и през нощта. Последният отворен въпрос е риболовът. Последната информация, която изтече, е, че двете страни са се разбрали, като Европа през следващите пет години и половина ще получи достъп до британски води, но намален достъп, а след това ще се вземе окончателното решение.

Ако днес бъде оповестена сделката, тя ще трябва да бъде одобрена от държавите членки, така че посланиците на страните от ЕС са в очакване да бъдат събрани за консултации днес. Европейският парламент няма да има време да я одобри, което означава, че на 1-ви януари, за да няма хаос по границите, ще трябва да влезе в сила някакво временно споразумение, което в течение на януари след това да стане постоянно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ скова Сибир
Студ скова Сибир
1615 нови случая на коронавирус за денонощие у нас
1615 нови случая на коронавирус за денонощие у нас