НОВИНИ

Как се справя мебелната индустрия с трудностите в пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 23.12.2020
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Дърбообработващата сфера и производството на мебели претърпяха драстични загуби заради пандемията Ковид, а най-засегнати са тези, които са разчитали най-вече на износа.

След резкия спад в мебелното производство през април тази година негативната тенденция започва да се обръща. Още през лятото покупките доближават нивата от предходни години, коментират от бранша.

Собственикът на мебелна фабрика "Колорадо" в Пазарджик Благой Ангелов определи кризата около пандемията като поредното предизвикателство към бизнеса.

"В началото беше много стресиращо, защото това, което се случи, не го бяхме преживели. Аз като човек на почти половин век също не го бях преживял. Това сме го гледали само по филмите и не знаехме какво ще се случи", казва Благой Ангелов.

Пандемията все пак налага оптимизация. Съкратени са близо 30 служители, други били пуснати в отпуск. За кратко фирмата се преструктурирала и в производството на предпазни маски, което подпомогнало запазването на дружеството. Затворените обекти и блокираните граници допълнително възпрепятствали основната дейност на "Колорадо".

"Беше трудно специално за доставките от Европа, но ние все пак сме поддържали някакви буфери, с които да можем да поемаме такива празни пространства, но като цяло не сме сериозно закъсали за продукти", обяснява още Благой Ангелов.

На база проучвания и търсене към днешна дата Ангелов не прогнозира финансова рецесия на пазара през 2021 година.

"Аз лично не виждам чак такава сериозна криза да се задава. Винаги е имало кризи и ще има кризи. Като цяло на пазара не може да има хиляди и хиляди хора и търговци, производители. Като се получи едно такова сътресение и се получава нещо като естествен подбор и хората, които не са заложили сериозно на бизнеса веднага се отсяват... Винаги съм бил оптимист и затова имаме напредък. Ние виждаме нещата така, че чашата за нас винаги е наполовина пълна", казва Ангелов.

Засега Благой Ангелов казва, че втората вълна на кризата не се е усетила при тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион с газ се запали на магистрала "Марица"
Камион с газ се запали на магистрала "Марица"
Финансовият министър пред БНТ: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява
Финансовият министър пред БНТ: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява