НОВИНИ

Ще има ли избори на 28 март?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:28, 23.12.2020
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев обяви намерението си да ги насрочи за първата възможна по закон дата - 28 март. Това провокира множество коментари от политическите сили. Стана ясно, че всички са готови за изборите, но настояват президентът да се съобрази с епидемичната обстановка при окончателно определяне на датата.

Плюсове и минуси има както за по-ранна дата на вота, така и за по-късна. Няма съмнение, че водещият фактор върху провеждането и активността ще бъде коронавирусът.

Според социолога Първан Симеонов Ковид-19 може да постави под съмнение техническата подготовка, което пък да дискредитира вота.

ГЕРБ показаха, че ще се съобразят с всяка дата, предложена от държавния глава, защото това е в неговите правомощия.

Винаги сме готови за избори, няма лоша дата за избори, предвид обществените напрежения, които се натрупаха през последната една година- колкото по-рано са изборите, толкова по-добре, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

От левицата са категорични, че колкото по-рано си отиде правителството, толкова по-добре.

БСП се подготвя, БСП е готова. Има предизборна програма на базата на "Визия за България, ще издигне своите кандидати, категоричен е Георг Свиленски, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България".

И ДПС обявиха готовност за вота, независимо от датата. Първан Симеонов смята, че при стоплените отношения с президента Ердоган, за движението е важно колко строги по време на вота ще са мерките срещу коронавируса в Турция.

Очевидно стоплените отношения може да помогнат на ДПС да максимализира вота в България, защото този вот беше малко понацепен от конкуренти. Но големият въпрос е ще има ли активен вот в Турция, смята Първан Симеонов.

"Обединени патриоти" настояват да се чуе мнението на здравните власти при определяне на датата, защото водещо трябва да е здравето на хората.

От "Изправи се.Бг" на Мая Манолова смятат, че най-ранната възможна дата е най-добрата. Настояват да се гарантира гласуването с машини.

"Демократична България" обявиха, че са готови за изборите, независимо от датата. Искат да се гарантира правото на глас на всеки българин и безопасни условия за секционните комисии.

Първан Симеонов прогнозира, че избирателната активност няма да е по-различна от последните вотове.

Друг е въпросът, че няма някаква голяма гигантска алтернатива, която да се задава. Истината е, че в България активността е нараствала само, когато идва някаква нова голяма алтернатива - Сакскобургготски, Борисов 2001, 2009 г. През останалото време активността е порядъчна, не е ниска, допълва Симеонов.

В българското общество обаче, главно заради протестите, се създаде очакването, че скоро ще настъпи някакво облекчение. Боя се, че по-скоро изгледите са да не настъпи облекчение, а нови политически затруднения, казва още Симеонов.

Според него е нормално да преминем през този период на компромисни формули, но е добре да го приемем спокойно като зряло общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Българската Коледа" подари рехабилитация на момиченце с церебрална парализа
„Българската Коледа" подари рехабилитация на момиченце с церебрална парализа
Дълги опашки пред офисите на куриерските фирми у нас
Дълги опашки пред офисите на куриерските фирми у нас