НОВИНИ

Писателят Владимир Зарев: Ковид е предупреждение, че нашите егоизъм, посредственост, алчност вече са с нетърпими размери

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 23.12.2020
Чете се за: 02:00 мин.
Култура
Слушай новината

Цялото човечество не разчете правилно случващото се, а то е едно голямо предупреждение към човешкия разум - че нашият егоизъм, нашата посредственост, алчността на човека са стигнали вече до нетърпими размери. Това каза в студиото на “Още от деня” писателят Владимир Зарев в разговор за изпитанията на времето за духа и сърцето.

“Това е послание към човечеството, че всички ние трябва да се върнем към по-духовните неща, че не може печеленето на пари и удоволствията да са всичко, което ще вземем от този живот, и че всеки трябва да осмисли собствения си живот”, продължи той.

За него големите човешки страдания, изпитанията за духа винаги водят до това, че хората стават по-добри, по-човечни, по-внимателни един към друг, повече вникват в различията между тях.

По думите му сега всеки може да попадне в Ковид капана, който е “едно безкрайно, несвършващо насилие”, което има различни форми - естествения страх, неизвестността, несвободата да бъдеш себе си.

“Винаги съм казвал, че човешката свобода е форма на различие - колко по-свободен е един човек, толкова по-свободен е той. А сега реално ние се чувстваме несвободни”, отбеляза писателят.

Особено важни са други две форми на насилие - насилствено привнесеното равенство, което обезличава човека, и въздействието на това насилие както върху отделния индивид, така и върху цялото човечество, каза още Зарев и добави:

“Тази всеобщност на насилието променя психиката на човека.”

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на "Правосъдие за всеки"
Пореден протест на "Правосъдие за всеки"
Шанс за живот: Спиналната мускулна атрофия вече ще може да се лекува и у нас
Шанс за живот: Спиналната мускулна атрофия вече ще може да се лекува и у нас