НОВИНИ

Какъв е пътят на ваксините срещу Ковид - от завода до първите имунизирани

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:02, 23.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Първите партиди ваксини потеглиха от завода на "Пфайзер" в Белгия към държавите от ЕС, за да може ваксинацията да започне на 27 декември. Повечето държави обявиха, че ще започнат имунизацията първо сред възрастните хора.

Символични ще бъдат първите партиди ваксини, който "Пфайзер" ще достави в дните преди нова година. Целта е ваксинацията да започне колкото се може по-бързо.

"Радваме се, че можем да започнем да снабдяваме милиони европейци, така че кампанията по ваксинирането да започне. Това е момент за благодарности. Много хора в "Пфайзер", много хора в "Байонтек" и много други зад кулисите работихме денем и нощем, за да стигнем дотук", обясни Люк ван Стенвинкел, вицепрезидент за глобалните доставки на "Пфайзер".

Публикуваха характеристиките на ваксината на "Пфайзер"-"Бионтек"

В домовете ваксините ще трябва да бъдат разредени с физиологичен разтвор. Веднъж разредени, те ще трябва да се бият в рамките на 6 часа.

Белгия и съседните Германия и Нидерландия започват в понеделник да ваксинират първо възрастни хора, а после и медицински персонал.

Очаква се към февруари-март догодина да се премине към масовата имунизация на останалите хора. В Германия това ще става в над 400 имунизационни центрове.

Ваксинацията срещу COVID-19 у нас започва на 27 декември (ОБЗОР)

Белгия също се готви са създаде такива в училища и спортни зали. В един такъв център ще могат да се имунизират до 2500 души на ден.

Ваксините напускат завода в Пюрс в специални хладилни кутии, които събират от 1000 до 5000 дози. Те са снабдени с джипиес устройства, за да се следи температурата им.

В Белгия кутиите се транспортират до няколко големи болници в цялата страна, където са подготвени специални помещения за съхранение. Там се отварят и дозите могат да останат до 5 дни при температура от 2 до 8 градуса. От болниците ваксините ще бъдат пренесени в домовете за възрастни хора, чийто обитателите ще бъдат първите имунизирани.

Първият ваксиниран белгиец в понеделник ще бъде 96-годишен обитател на старчески дом в града на "Пфайзер" - Пюрс.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 от най-нуждаещите се българи ще бъдат качени на първия полет от Лондон утре
50 от най-нуждаещите се българи ще бъдат качени на първия полет от Лондон утре
Още 600 млн. лв. са осигурени по мярката 60 на 40 за догодина
Още 600 млн. лв. са осигурени по мярката 60 на 40 за догодина