НОВИНИ

Кой ще може да пътува до Великобритания?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:13, 23.12.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Трафикът по въздух, вода и под Ламанша между Великобритания и Франция официално беше възобновен в 9.00 часа българско време. Освен за превозвачите, новината беше предколеден подарък и за френските граждани, блокирани във Великобритания, и британците, които живеят във Франция.

За тях също ще важи условието да представят отрицателен тест, за да могат да пътуват. Тестове се правят и от френска, и от британска страна, а резултатите са готови за около 30 минути.

"С френските ни колеги постигнахме споразумение границите да бъдат отворени. Всеки, който напуска страната, ще трябва да представи отрицателен тест, направен в рамките на не повече от 72 часа. Отварянето на границата всъщност означава, че френските граждани ще могат да се приберат по домовете си, защото британците така или иначе нямат право да пътуват, освен в краен случай", заяви Грант Шапс, министър на транспорта на Великобритания.

Преди Лондон и Париж да се споразумеят за отпадане на блокадата, големи търговски вериги предупредиха, че ако трафикът на товарните автомобили не бъде възобновен, британците рискуват да посрещнат празниците с дефицит на стоки. Очаквано - това доведе до паническо пазаруване.

Повече от 50 държави в и извън ЕС все още не са отменили забраните си за пътуване от и до Великобритания. Европейската комисия призова страните членки да премахнат забраната, но подчерта, че пътуванията с цел туризъм трябва да се избягват.

Кой може да влиза у нас, ако идва от Великобритания и Северна Ирландия?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни избори в Израел - управляващите не се споразумяха за бюджета
Предсрочни избори в Израел - управляващите не се споразумяха за бюджета
Без Шлийренцауер в първите два старта от Четирите шанци
Без Шлийренцауер в първите два старта от Четирите шанци