НОВИНИ

Дариха ново спално бельо за Ковид болницата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 23.12.2020
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

185 комплекта ново спално бельо и завивки дариха днес доброволци на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. От средата на ноември в болницата се лекуват само пациенти с коронавирус. Това е първата подобна акция за подмяна на спалното бельо в държавната болница.

Владислав Христов e eдин от организаторите на благотворителната акция. Преборил е коварната вирусна инфекция в благоевградската болница и затова след изписването си решил да помогне.

"Аз прекарах тук в тази сграда, в хирургия, която се намира на втория етаж, осем дена. Видях ситуацията и пандемията и за това в какво състояние е здравната система в България, особено благоевградската болница и решихме да проведем тази акция", казва Владислав.

Набирането на средствата и даренията започнало преди две седмици, като 60% са събрани само за първите 48 часа след обявяването на инициативата. Доброволците се организирали в социалните мрежи, като различни организации и хора са дарили чаршафи, възглавници и одеяла, а други пък помогнали с финансови средства за закупуването им.

"И тъй като благоевградчани са много щедри ни останаха и пари да купим един уред, който се нарича перфузер, с него се спасяват човешки животи в реанимация. Дарителите са много, най-големият дарител е от Чикаго", каза Спас Митев - инициатор на благотворителната кампания.

В лечебното заведение разполагат с над 220 легла за болни от коронавирус, към момента са заети 170 от тях, а най-голяма нужда имат от перфузери.

"Изпитваме голяма нужда от персонал. Говоря за медицинските сестри, които са малко, една трета от тях и повече са в пенсионна възраст, имаме колежки, които са в болницата, били са болнични вкъщи, някъде около една трета от персонала ни е в болничен", заявява Венета Стефанова - главна медицинска сестра в МБАЛ-Благоевград.

Десетки доброволци, сред които студенти по здравни грижи от Югозападния университет и завършили млади лекари, вече помагат на болните в Ковид болницата в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров и Васил Димитров с победи в Анталия
Александър Лазаров и Васил Димитров с победи в Анталия
Вижте листовката на ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек"
Вижте листовката на ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек"