НОВИНИ

Ваксинацията срещу COVID-19 у нас започва на 27 декември (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:24, 22.12.2020
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вече е факт дългоочакваната заповед на здравния министър, с която резултатите от бързите антигенни тестове ще се признават при отчитането на заразените. Така хората с положителни тестове ще могат да бъдат карантинирани за 14 дни, както и да се проучват контактните им лица, което пък ще има ефект върху овладяването на епидемията. В последните седмици прави впечатление, че направените PCR тестове намаляха осезаемо.

А ваксините се очаква да пристигнат на 25 или 26 декември - и ще бъдат докарани първо в хладилниците на "Бул Био ". След това с полицейски ескорт те ще стигнат и до регионалните здравни инспекции.

Генерална репетиция за посрещане на ваксините - днес в здравното министерство се проиграваха различни варианти, които да подсигурят пътя им по часове до здравните инспекции в страната, дори това да се случи през нощта.

"Ние не очакваме ваксините, ние се готвим за тях", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Камионът с ваксините се очаква да тръгне от завода в Белгия на 24 декември.

Според доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, камионът трябва да пристигне на 25-и вечерта или на 26-и на обяд.

"В момента, в който автомобилът, който превозва ваксините стъпи на българска територия, той ще бъде поет за ескорт от нас и заведен до помещенията на "Булбио", където ще осигурим полицейска охрана", каза Стоян Темелакиев - зам. главен секретар на МВР.

Всичко се прави с идеята на 27-и да се похвалим с първия българин, имунизиран срещу Ковид-19. Страната ни ще бъде една от първите - в други държави ваксинацията ще започне на 28 или 29 декември. Кой ще получи първата доза?

"Имам готовност да съм и аз, тъй като с това действие искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна", каза здравният министър.

Първата пратка ваксини ще бъде символично количество - под 10 000 дози, достатъчни за малко над 4300 българи. Всъщност основното количество ще пристигне непосредствено след Нова година.

Искаме да покажем, че Европа в един ден всички държави членки ще направят ваксинация, каза Ангелов.

Антигенните тестове се приравняват на PCR тестовете. Заповедта се очакваше още вчера, но се забави. Причината - новият щам на вируса и съмнения дали тестовете ще бъдат достатъчно точни.

Сега моите колеги казаха, че няма да ги компрометира, каза проф. Костадин Ангелов

Антигенни тестове ще се правят в лаборатории, болници, ДКЦ-та, Спешна помощ и РЗИ.

5 дни след проява на симптоми, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При хора, които имат симптоми на Ковид-19, но антигенният им тест е отрицателен следва да се направи PCR тест или нов антигенен тест след 2 до 4 дни, уточняват от здравното министерство. Направените до момента бързи тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще получи 12,5 млн. дози от ваксина срещу коронавируса до края на годината
ЕК ще получи 12,5 млн. дози от ваксина срещу коронавируса до края на годината
Малко над 60% от българите ще купят подаръци за близките си
Малко над 60% от българите ще купят подаръци за близките си