НОВИНИ

Малко над 60% от българите ще купят подаръци за близките си

Николай Минков
от Николай Минков
19:22, 22.12.2020
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Намалява броят на хората, които ще купуват подаръци тази година. Според изследване на агенция "Тренд" - те са малко над 60%, а тези, които категорично няма да купуват, са почти 30%.

Проучването е направено между 26 ноември и 3 декември 2020 г. сред над 1000 пълнолетни българи. Почти половината от запитаните казват, че финансовите им възможности са ограничени заради COVID кризата, а още толкова, че нямат настроение за пазаруване.

Над 20% от анкетираните твърдят, че заради коронавируса са е наложило да направят промени в плановете си за празниците.

Други 20% пък заявяват, че нямат никакви планове. За 75% от допитаните празниците няма да бъдат същите тази година. А около 60% смятат да прекарат Коледа и Нова година без роднини, близки и приятели заради опасност от заразяване. За 50% от анкетираните обаче Коледа и Нова година няма да се празнуват заради финансови затруднения.

След 9 години във Великобритания Борислав Коларов остава без работа и се връща в родината, за да търси препитание. На Коледа ще бъде сам, след като летищата на Острова затвориха заради епидемията.

"Синът ми и съпругата ми са там. Те са там. Няма как да пристигнат, защото те имаха билети, но се затвори сега до 31 януари официално. Ще си ги карам тук сам. С приятели също не се срещаме много заради пандемията", разказа Борислав.

Светла Калинова и дъщеря ѝ също са останали без работа и без доходи. Семейството ѝ няма планове за празниците, а тя разчита бързо да намери нова чрез Бюрото по труда.

Оказва се, че Коледа и Нова година ще бъдат по-различни и за хората, които на всеки празник се грижат за доброто ни настроение - музикантите. Илияна Георгиева е вокалист. Групата ѝ имала големи планове за най-оборотния месец от годината, но сега сега не могат да работят. Затова и бюджетът за подаръци е наполовина свит.

Скокът в безработицата, затворените бизнеси и задлъжнялостта на фирмите свиват семейните бюджети за празниците, твърдят икономисти.

Доста по-негативно влизаме в празниците спрямо предходни години. Година, в която икономиката понесе удар. Предприемачите са със сигурност доста затормозени, дори и тези, които не са освободили хора заради натрупани задължения, отложени кредити, но знаейки, че все някога ще трябва да се връщат, намалено потребление, особено за обекти, които работят при ограничения и хората заради изгубения трудов доход, заради новите ограничения, изгубихме наново работни места, може би около 15-20 000 се натрупаха първите две седмици", коментира икономистът Петър Ганев.

Заради свитото потребление по празниците и ограничителните мерки икономисти прогнозират допълнително свиване на растежа през четвъртото тримесечие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас започва на 27 декември (ОБЗОР)
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас започва на 27 декември (ОБЗОР)
От днес ресторантите към хотелите са отворени за клиенти
От днес ресторантите към хотелите са отворени за клиенти