НОВИНИ

Над 1500 камиона остават блокирани между Великобритания и Франция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 22.12.2020
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Страните от Евросъюза се опитват да излязат с координиран подход по изолацията на Великобритания заради новата, по-заразна форма на коронавирус.

Франция и Острова работят по споразумение за вдигане на блокадата на Ламанша от сряда. Еврокомисията препоръча отмяна на забраните за пътуване и нормализиране на доставките. Брюксел припомня правилата за свободно движение, валидни за Обединеното кралство до края на декември. Препоръките на комисията нямат задължителен характер. Според БиБиСи страните членки ще продължат да прилагат индивидуален подход.

Повече от 1500 камиона са блокирани в графство Кент заради затворената граница на Франция - една от двайсетината страни от Евросюза, наложили забрана за пътуване от и за Великобритания. Втора нощ шофьорите прекараха в кабините на магистрала М20 край Доувър. Шансовете им да се приберат за Коледа вече са практически нулеви.

Големите британски търговски вериги предупредиха, че веднага след Коледа ще се стигне до недостиг на пресни продукти, ако доставките не бъдат възстановени бързо. Властите уверяват, че в складовете има достатъчно храна и призоваха хората да не се презапасяват. Споразумение за отваряне на границата между Франция и Великобритания със сигурност ще включва задължителен ковид тест за всички влизащи от Острова.

Въвеждането и провеждането на тези тестове може да стане относително бързо. Що се отнася до подробностите - точно това обсъждат в момента нашият министър на транспорта и френският му колега. Британските търговци очакват засилено пазаруване за празника, на фона на затворените заведения и забраните за пътувания, заяви Прити Пател, министър на вътрешните работи на Великобритания.

Британските търговците очакват засилено пазаруване за празниците, на фона на затворените заведения и ограниченията за пътуване. По това време на годината 90 процента от марулите и 70% от плодовете, консумирани от британците, идват през Ламанша.

Транспортната блокада на Острова се разиграва на фона на трудните преговори с Евросъюза по търговско споразумение за периода след 31 декември.

В телефонен разговор председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън са обсъдили разногласията по ключовия проблем за риболовния отрасъл. Общността е склонна да приеме намаляване на улова си в британски води с до 25% спрямо сегашните равнища за определен период от 2021 г.

Продължителността на този период след 31 декември и европейските наказателни мерки, ако Островът впоследствие откаже достъп до свои води, също са спорни въпроси.

В края на годината Великобритания напуска общия пазар и митническия съюз. Лондон вече изключи възможността да поиска удължаване на преходния период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите локомотиви на БДЖ вече са в движение
Новите локомотиви на БДЖ вече са в движение
И носители на Ковид могат да се ваксинират. Ексклузивно пред БНТ фармакологът, участвал в одобрението на ваксината
И носители на Ковид могат да се ваксинират. Ексклузивно пред БНТ фармакологът, участвал в одобрението на ваксината