Производителите на шоколад отчитат спад в оборотите си тази година заради коронакризата. По празниците обаче те са затрупани от работа, а все повече клиенти търсят нетрадиционни шоколадови десерти, които да добавят към коледните подаръци. На пазара се появи дори и веган шоколад, който може да се консумира и по време на пости.
Шоколад с ананас и розов пипер, с кардамон и розова вода или занаятчийско какаово блокче с малини и ягоди. Това са само част от шоколадовите изкушения, с които да зарадвате любимия човек. А производители от Пловдив вече предлагат и веган шоколади.
"Така че са удачни на Бъдни вечер или по време на постите", заяви Ивелина Илчева.
Извън празничното оживление, заради коронакризата отчитат значително понижение в годишния оборот.
"Имаме спад, не е толкова голям, че да можем да кандидатстваме по някоя от мерките, но е осезаемо, бих казал над 15%, ако го сравним с миналата година", коментира Иван Илчев.
Тъй като за шоколадите, които произвеждат, семейство Илчеви използват натурални какаови зърна от Еквадор, срещат трудности и с доставките.
"Целият цикъл на доставка претърпя забавяне, освен забавяне имахме някои суровини, които имахме проблем да доставим, дори като се постави и проблемът с транспорта, защото в крайна сметка в цяла Европа се затрудни и ние изпитахме трудности", допълни Иван.
Но кризата скоро ще отмине, убедени са производителите на занаятчийски шоколад. И вече работят по нови вкусове, които ще представят догодина.
Репортер: Деница Торньова