НОВИНИ

В Пловдив предлагат веган шоколад за постите

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 22.12.2020
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Производителите на шоколад отчитат спад в оборотите си тази година заради коронакризата. По празниците обаче те са затрупани от работа, а все повече клиенти търсят нетрадиционни шоколадови десерти, които да добавят към коледните подаръци. На пазара се появи дори и веган шоколад, който може да се консумира и по време на пости.

Шоколад с ананас и розов пипер, с кардамон и розова вода или занаятчийско какаово блокче с малини и ягоди. Това са само част от шоколадовите изкушения, с които да зарадвате любимия човек. А производители от Пловдив вече предлагат и веган шоколади.

"Така че са удачни на Бъдни вечер или по време на постите", заяви Ивелина Илчева.

Извън празничното оживление, заради коронакризата отчитат значително понижение в годишния оборот.

"Имаме спад, не е толкова голям, че да можем да кандидатстваме по някоя от мерките, но е осезаемо, бих казал над 15%, ако го сравним с миналата година", коментира Иван Илчев.

Тъй като за шоколадите, които произвеждат, семейство Илчеви използват натурални какаови зърна от Еквадор, срещат трудности и с доставките.

"Целият цикъл на доставка претърпя забавяне, освен забавяне имахме някои суровини, които имахме проблем да доставим, дори като се постави и проблемът с транспорта, защото в крайна сметка в цяла Европа се затрудни и ние изпитахме трудности", допълни Иван.

Но кризата скоро ще отмине, убедени са производителите на занаятчийски шоколад. И вече работят по нови вкусове, които ще представят догодина.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава облачно, на места с ръмежи
Остава облачно, на места с ръмежи
България е готова да помогне на страните от Западните Балкани с ваксини
България е готова да помогне на страните от Западните Балкани с ваксини