НОВИНИ

В Благоевград излизат на протест срещу мръсния въздух

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 22.12.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в Благоевград. Днес по обяд жители на града се събират пред общината в областния център, за да изкажат недоволството си срещу мръсния въздух през зимните месеци.

С началото на зимния сезон допустимите норми за фини прахови частици отново достигнаха високите граници. Статистиката показва, че през изминалия месец почти половината от дните те са били над допустимото. През декември отново остават същите. В града голяма част от жителите вече се отопляват чрез електричество или газ, но голяма част от благоевградчани продължават да се отопляват на дърва и въглища.

Според протестиращите частното предприятие БИО ТЕЦ "Рубин", което функционира в града, също е сред основните замърсители на въздуха. Това е и причината тецът периодично да бъде проверяван от различни институции.

През ноември на място в предприятието беше извършена проверка от Министерството на околната среда и водите, както и от Районната прокуратура, а резултатите все още не са ясни. От ТЕЦ "Рубин" пък заявиха, че работят съгласно всички еконорми.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с бронзов медал от Световния шампионат по салса в Мексико (ВИДЕО)
България с бронзов медал от Световния шампионат по салса в Мексико (ВИДЕО)
Стадионите отново с публика през пролетта?
Стадионите отново с публика през пролетта?