НОВИНИ

13 души паднаха в Гребния канал в Пловдив за по-малко от месец

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 22.12.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой хора са паднали в Гребния канал в Пловдив за последния месец, пренебрегвайки мерките за безопасност. Само за 20 дни - 13 души са били извадени от ледените води на съоръжението. Всички те са спасени, но от общинската охрана стартираха кампания, за да насочат вниманието на хората към рисковете, които крие неспазването на ограниченията.

По целия Гребен канал са сложени обозначителни знаци за хлъзгав бряг, забранено къпане и скокове във водата. Но самонадеяност и невнимание често водят до инцидентите.

Кръстю Чонов - организатор "Охрана": "Безотговорното стъпване леко с единия крак във водата, някакви пръчици на децата, да си поиграят така, защото е парк, води до такива, които после не можем да си обясним".

Опити за спасяване на влезли във водата домашни любимци също завършвали с обаждане на 112.

Кръстю Чонов - организатор "Охрана": "Отпуска се каишката, домашният любимец или се подхлъзва, или решава и дърпа навътре, и след него последва и нежелателното влизане на собственика му.

За да се избегнат фатални инциденти, дълбочината на водата е под метър и половина.

Инж. Димитър Палашев - директор на ОП "Общинска охрана": "В момента нивото е около 1.35 метра, което не позволява напълно потапяне на тялото, това е идеята един човек да може да бъде спасен".

При минусови температури опасността се увеличава.

Ангел Цветков: "Дечица така, по-малки навлизат навътре да се пързалят, ама то някой път замръзва много, някой път замръзва по 4-5 см".

Затова постовете на охраната на Гребния канал са оборудвани с въжета и пояси, които по думите на служителите вече са спасили десетки животи.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензема беше отличен за футболист номер 1 на ЛА Лига за миналия сезон
Бензема беше отличен за футболист номер 1 на ЛА Лига за миналия сезон
Челси с класика срещу Уест Хям
Челси с класика срещу Уест Хям