Близо 350 български превозвачи са в капана на блокадите във Великобритания

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:10, 22.12.2020
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От вчера заради новия щам на вируса се създаде транспортен хаос не само по летищата. Заради ограниченията, въведени във Великобритания и в Европа, километрични опашки имаше по границата и на пристанищата към Великобритания. Километрична беше опашката в Дувър.

Неделчо Димитров пътува от Англия за Белгия и след това се прибира в България. В момента се намира на магистралата в посока Дувър, където тече процедура по освобождаването й. Вчера тя беше блокирана от над 2000 камиона.

"Скоро ще се приберем. Мисля, че отвориха пристанището, отвориха и евротунела. Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано", разказа шофьорът.

Той допълни, че докато чакат, не са получили никаква информация от властите, дали са им само вода. Изрази надежда, че няма да има проблеми и ще може да се върне в България. Заради транспортния хаос се движи с 14 часа закъснение.

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи заяви, че е можело да се вземат по-адекватни мерки.

"Вчера наблюдавахме опашката да нараства до 75 км, което е безумие, при положение, че спираме товарен трафик, като неведнъж сме чували, че рискът от пренасяне на заразата при международните шофьори е по-нисък, отколкото при другите граждани, които пътуват. Така че блокирайки Англия и европейската икономика за 48 часа, е нещо, което всички ще берем последствията оттук нататък", допълни той.

Според него, в навечерието на Брекзит, английското правителство е можело да направи коридор, за да може товарният трафик да не бъде засегнат. Той изрази мнение, че новият щам циркулира във Великобритания от септември, а затварянето на границите преди Коледа, в този момент е абсолютно безумие.

Близо 350 български шофьори бяха блокирани на границите в Обединеното кралство след затварянето. 50-80 са пряко на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Пейчинова от Великобритания за новия щам на коронавируса
Д-р Пейчинова от Великобритания за новия щам на коронавируса
Експерт напомня: На празници стават най-тежките инциденти, шофирайте внимателно
Експерт напомня: На празници стават най-тежките инциденти, шофирайте внимателно