НОВИНИ

Транспортна блокада на Великобритания заради новия щам на COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:02, 21.12.2020
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция наложи 48-часова забрана на полети от Великобритания, Нидерландия ги спира до 1 януари, Германия не допуска самолети от Острова след полунощ в неделя, Белгия спира и влаковете, Италия блокира полетите от Великобритания до 6 януари. Сред страните, които въвеждат ограничения, са още Австрия, Дания, Ирландия, Португалия, Швеция, Турция, България, Швейцария, Канада и Русия. Швеция затвори и границата си с Дания. Франция блокира трафика през Ламанша. ЕС подготвя координирани мерки за изолацията на Великобритания и отварянето на границите, но решение се очаква утре.

Великобритания разбира тревогите на други страни, но рискът от зараза от шофьор в кабината на камион е много малък, заяви на пресконференция Борис Джонсън.

Британският премиер увери международните партньори, че правителството му е предприело действия веднага щом е получило информация за новата форма на патогена.

Той съобщи, че половин милион души на Острова вече са получили първата доза на ваксината срещу COVID-19.

От полунощ: Без забрана за влизане в страната на българи от Великобритания и Северна Ирландия

Британският премиер проведе заседание на кризисния щаб "Кобра" и разговаря с френския президент Еманюел Макрон, който днес навършва 47 години. Борис Джонсън определи разговора като прекрасен и съобщи, че френската страна е изразила готовност за решаване на граничните проблеми до часове.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Нашите екипи ще работят с пълна скорост и ако постигнем резултат ще бъде чудесно, но ще бързаме колкото можем.

Търговски вериги на Острова вече предупредиха, че очакват до края на седмицата недостиг на пресни продукти като марули, карфиол и цитрусови плодове, ако трафикът с континента не бъде възстановен бързо. Все пак веригите уверяват, че има достатъчно стоки за Коледа и призовават хората да не се презапасяват.

Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID-19

Борис Джонсън и Еманюел Макрон са се разбрали в телефонния си разговор да не засягат темата "Брекзит". Британският премиер обаче призна, че проблемите в преговорите за търговско споразумение остават. Всички трябва да разберат, че Великобритания трябва да може да контролира напълно своите закони и риболова си, изтъкна Борис Джонсън.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Условията на Световната търговска организация ще са повече от задоволителни за Обединеното кралство. Със сигурност можем да се справим с всички трудности по пътя си. Не че не искаме споразумение, но условията на Световната търговска организация ще бъдат напълно задоволителни.

България спря полетите от и до Великобритания заради мутиралия COVID-19 (ОБЗОР)

Без търговско споразумение в 23 часа лондонско време на 31 декември Великобритания ще загуби безмитния си и безквотен достъп до Европейския общ пазар с 450 милиона потребители.

Търговският обмен на Острова с 27-те е с обем един трилион долара годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън се ваксинира публично (ВИДЕО)
Джо Байдън се ваксинира публично (ВИДЕО)
Признаха двама за виновни за смъртта на 39 мигранти в хладилен камион
Признаха двама за виновни за смъртта на 39 мигранти в хладилен камион